El Camí dels Bons Homes s’amplia amb la ruta de l’Últim Càtar

Itinerari transfronterer de 189,6 quilòmetres, que travessa els parcs naturals de l’Alt Pirineu i el Cadí-Moixeró.

Dimecres al vespre, el Palau Robert de Barcelona va acollir la presentació de l’ampliació del Camí del Bons Homes amb la nova ruta de l’Últim Càtar, que recorre un itinerari transfronterer entre Bagà (Berguedà) i Tarascon d’Arièja (França), seguint un traçat en certa manera paral·lel al Camí dels Bons Homes. El traçat travessa els entorns pirinencs on es van moure bona part dels càtars refugiats a Catalunya, en concret, recrea el darrer viatge de Guilhem Belibasta, últim ancià o perfecte càtar conegut.

El Camí de l’Últim Càtar és una proposta de dinamització econòmica i turística de les comarques de l’Alt Urgell, Berguedà, Cerdanya, Pallars Sobirà i Solsonès, per tal de vertebrar un desenvolupament intel·ligent i sostenible que van creure que l’ampliació del Camí dels Bons Homes, revertiria en benefici de crear noves experiències, generar economies d’escala i, especialment, convertir el camí amb un dels millor sender del Pirineu Català.

Aquesta iniciativa ressegueix les petjades del catarisme a través de viles medievals,  d'esglésies romàniques i de castells. Aquesta és una ruta que, a banda del seu vessant històric, circula per la zona protegida del Parc natural Cadí-Moixeró i, ara amb l’ampliació, també travessa el Parc Natural de l’Alt Pirineu i permet de contemplar encisadors paisatges i visitar pobles i nuclis de muntanya en un entorn protegit pels seus especials valors i biodiversitat.

En el Camí dels Bons Homes representa una gran aposta col·lectiva transfronterera, en la que hi participen els consells comarcals de l’Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya, el Pallars Sobirà i el Solsonès, els parcs naturals del Cadí-Moixeró, de l’Alt Pirineu i Aran, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Alimentació i Medi Natural, l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran, es Diputacions de Barcelona, Girona i Lleida, la Mancomunitat d’Estacions d’Esquí Nòrdic de Catalunya, l’Associació francesa Sentiers Transfrontaliers Pyrénéens, 61 empreses catalanes i 22 empreses franceses

Acte de presentació

La presentació va comptar amb grans coneixedors de diferents àmbits, que van aportar  cadascú la seva visió a la ruta des de la vessant naturalista, històrica, cultural i gastronòmica.

L’acte va ser presentat pel Víctor Amela, periodista i escriptor de la novel·la “el càtar imperfecte, que narra la vida del personatge que protagonitza la nostra ruta.  En primer lloc va donar la benvinguda el Sr. Llàtzer Sibís, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà qui feia d’interlocutor de la resta de comarques, el qual va remarcar la importància de la cooperació entre entitats i va agrair especialment la participació de les empreses privades.

En segon lloc va intervenir el Martí Boada, geògraf i  naturalista coneixedor del patrimoni Natural del Pirineu, seguidament  va intervenir l’Albert Villaró, historiador i novel·lista de l’Alt Urgell, i després el Toni Massanés, director de la Fundació Alícia i investigador  de la història de la cuina i la cuina medieval i dels càtars.

La cloenda de l’acte va anar a càrrec l’honorable Sr. Felip Puig i Godes, conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, que  va posar de relleu els atractius patrimonials, naturals i gastronòmics de la nova ruta, com també, l’oportunitat que representa aquesta iniciativa per dinamitzar el Pirineu amb la creació de noves activitats econòmiques entorn el Camí dels Bons Homes, generant ocupació i riquesa.

Es important remarcar el gran suport  per impulsar la ruta que ha donat el  Departament d’Agricultura, Ramaderia, Alimentació i Medi Natural a través de la implicació directa del personal i els òrgans rectors dels Parcs Naturals de l’Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró, els quals han col·laborat en la coordinació de la ruta, en els treballs de manteniment de camins i senyalització (a través de les brigades del parcs naturals); així com assumint part de les despeses, al formar part de la xarxa de senders del propi espai natural protegit.

Ara, des d’aquesta primavera del 2014, us convidem a descobrir d’aquesta  ruta meravellosa, a gaudir d’uns paisatges excepcionals plens de vestigis que expliquen la  història dels càtars i la nostra cultura  i que assaboriu  la cuina  medieval i dels bons homes que us poden oferir els  restauradors associats a la ruta.