El president de la Generalitat assisteix al Consell d’Alcaldes de l’Alt Urgell, que s’ha celebrat a Estamariu

Quim Torra ha presentat l’estratègia “Un país d’oportunitats, un país viu” i el nou PUOSC

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assistit aquest dimecres al Consell d’Alcaldes de l’Alt Urgell, que s’ha celebrat a Estamariu, per presentar l’estratègia per a la dinamització territorial “Un país d’oportunitats, un país viu” i l’aprovació del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) 2020-2024. El Consell d’Alcaldes, que ha tingut lloc a l’església romànica de Sant Vicenç, ha estat l’últim d’aquest mandat i ha servit també com a comiat als alcaldes que no es presenten a la reelecció, com el mateix amfitrió de la reunió, Pere Navinés.

Quim Torra ha posat de manifest la voluntat del govern de la Generalitat de desplegar programes i accions de marcat caràcter territorial i d’una manera especial en l’àmbit rural. En aquest sentit, “Un país d’oportunitats, un país viu”, és una estratègia endegada per la Secretaria d’Administracions Locals que neix com una “eina que reforçarà l’aliança entre el Govern i els territoris, treballant de manera bilateral i amb polítiques transversals, per fomentar el creixement econòmic, i així actuar contra el despoblament i l’envelliment, millorar el nivell de vida i garantir la igualtat d’oportunitats dels ciutadans allà on visquin”.

El Pirineu i les Terres de l’Ebre seran les zones pioneres on s’implementarà aquest projecte, en un primer moment a les comarques del Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Terra Alta. En les properes setmanes es constituirà la Comissió Plenària, que serà el punt de partida per a l’aprovació del calendari de treball, la selecció dels territoris prioritaris i la convocatòria de les comissions territorials.

D’altra banda, el president de la Generalitat ha anunciat l’aprovació d’una nova convocatòria del PUOSC per al període 2020-2024, dotada amb 250 milions d’euros destinats a cobrir les necessitats inversores del món local. Aquest Pla és el principal instrument de cooperació econòmica per portar a terme obres i serveis de competència municipal. Dels 250 milions d’euros de la convocatòria, 160 milions es destinen a un programa general d’inversions i els altres 90 milions d’euros serviran per finançar projectes de municipis petits, entitats municipals descentralitzades (EMD) i comarques, de fins a 5.000 habitants.

L’Alt Urgell, 22 de maig de 2019