El president de la Generalitat, Quim Torra, assisteix al Festival Càtar a Josa de Cadí

Durant l'acte es va fer un reconeixement públic a Jordi Turull

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha estat aquest diumenge a Josa de Cadí per assisitir als actes del Festival Càtar i a la commemoració dels 20 anys del Camí dels Bons Homes. El president va arribar a Josa caminant des de Gósol i acompanyat de més d'un centenar de persones, entre les quals hi havia els presidents dels quatre consells comarcals de formen part del Camí dels Bons Homes (Alt Urgell, Berguedà, Cerdanya i Pallars Sobirà), alcaldes del territori i veïns. Després de visitar el mercat d'artesania i assisitir a la recreació històrica "Josa 1226", Quim Torra va compartir taula amb més de dues-centes persones en un dinar popular a l'inici del qual va ser obsequiat per Alfons Escribano, president de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Josa de Cadí, amb el llibre "Càtars al Pirineu Català", de Carles Gascón, i amb un lot de productes de la formatgeria local Serrat Gros.
 
Un cop acabat el dinar, Quim Torra va presidir l'acte d'homenatge i reconeixement públic a Jordi Turull, empresonat oer haver facilitat el referèndum de l'1 d'octubre. Turull té casa familiar a Josa des de fa molts anys i és molt estimat al poble, tal com els familiars van poder constatar al llarg de tot el dia. El president va lliurar a Blanca Bragulat, esposa de Turull, un bastó de caminar elaborat especial per a l'ocasió per Gil Esparbé, artesà de Sorribes de Gósol.
 
Durant la seva intervenció en l’acte, el president Torra ha demanat “al poble de Catalunya que comenci simbòlicament una marxa per la defensa dels drets civils que ha d’acabar amb aquestes sentències”“No podem tolerar que polítics honorables, demòcrates decents, bons homes i bones dones siguin a la presó”, ha reblat.El president de la Generalitat, Quim Torra, ha avisat “tots els poders espanyols, des del rei fins a l’últim jutge, que no acceptarem les sentències” contra els dirigents polítics catalans “perquè aquesta és una causa injusta i una farsa”. “Avui assumeixo el compromís de Josa, que és que hem de dir prou a aquesta farsa judicial”, ha afirmat després de participar al dinar popular en suport i reconeixement al conseller Jordi Turull, que el Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha organitzat a Josa de Cadí coincidint amb el Festival Càtar del Pirineu Català.
 
En l’acte l’esposa de Turull, Blanca Bragulat, ha llegit una carta del conseller escrita des del Centre Penitenciari de Lledoners, en què afirma que seguirà “ferm en les conviccions sense rancúnies”. En la missiva Turull adverteix que malgrat que “això no va de justícia, sinó d’escarment a costa del que sigui”, “seguirem a les verdes i a les madures defensant el mateix, al costat dels bons homes, els que volem pacíficament engrandir la justícia, la democràcia i la llibertat, mai al costat dels que autoritàriament ho volen empetitir”