El proper “Desenterrant el passat” analitza què va passar al Pirineu després de la Guerra de Successió

Xerrada dels historiadors Carles Gascón i Lluís Obiols

La tercera xerrada del cicle “Desenterrant el passat” tindrà lloc el proper divendres dia 17 a les 20 hores a la vila d’Organyà, a la sala de les Homilies. Amb el títol “Felip V, en una inscripció commemorativa de la col·legiata d’Organyà” els historiadors Carles Gascón i Lluís Obiols analitzaran una inscripció commemorativa localitzada a la sortida d’un passadís que conduïa al cor de la col·legiata de Santa Maria d’Organyà, on es deixava constància de la signatura de la pau de Viena l’any 1725 entre el rei Felip V i l’arxiduc Carles, convertit aleshores en l’emperador Carles VI.

La inscripció es contextualitza en els anys immediatament posteriors a la Guerra de Successió. Si a Espanya el desenllaç del conflicte havia significat la consolidació del rei Felip V al tron i la pèrdua dels antics privilegis i llibertats als regnes de l’antiga Corona d’Aragó, a Europa el Tractat d’Utrecht havia encetat un nou statu quo. Tres anys després de la caiguda de Barcelona, Felip V havia encetat una agressiva política expansionista sobre Itàlia per recuperar allò que havia perdut a Utrecht, que va provocar la reacció de França, Anglaterra, l’Imperi i les Províncies Unides, que van declarar la guerra al rei borbó.

En el decurs d’aquesta guerra els francesos van tornar a envair Catalunya i van conquerir, entre altres punts, la vila d’Organyà i la fortalesa de Castellciutat. Curiosament foren ajudats per les guerrilles austracistes que encara estaven en actiu i que van promoure la recuperació dels antics privilegis que s’havien anul·lat amb el Decret de Nova Planta, amb la paradoxa que les tropes franceses eren dirigides pel duc de Berwick, el mateix que havia aixafat la resistència de Barcelona tres anys enrere.

Totes aquestes qüestions rebran un ampli desenvolupament en la xerrada del proper divendres a la sala de les Homilies d’Organyà, organitzada pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Institut Comarcal d’Estudis de l’Alt Urgell i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Organyà.

Fotografia: Inscripció de la col·legiata d’Organyà. Josep Gallart.