Els camins de l’Alt Urgell centren la nova edició del cicle “Desenterrant el passat”

S’obre divendres amb una xerrada sobre el pas clandestí de la frontera d’Andorra

Aquest divendres, 30 de setembre, l’Alt Urgell enceta la cinquena edició del cicle Desenterrant el passat, una proposta conjunta de diverses institucions i entitats del territori per donar a conèixer la història, l’arqueologia i el paisatge de la comarca. El programa està compost per cinc xerrades i una exposició, que tindran lloc a la Seu d’Urgell, Organyà i Oliana.

El cicle s’obre amb una xerrada de l’historiador Carles Gascón Chopo que porta per títol “Tabac, exiliats i gent armada. El pas clandestí de la frontera d’Andorra durant la primera meitat del segle XX”. L’acte tindrà lloc aquest divendres a les 8 del vespre a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, a la Seu.

Els camins de l’Alt Urgell seran protagonistes de dues xerrades més del cicle. Així, el també historiador Lluís Obiols Perearnau parlarà sobre “Camins i ponts, sants i diables. Història del pas del congost de Tresponts”, acte previst per al dia 8 d’octubre, a les 7 del vespre, a la Sala de les Homilies, a Organyà. Qui també parlarà sobre camins, en aquest cas transhumants, serà l’historiador Climent Miró, amb la xerrada “Monestirs i transhumància (segles IX-XI). Descobrint el Somontà del comtat d’Urgell”, que oferirà a la sala d’actes de l’Ajuntament d’Oliana el dia 22 d’octubre a les 6 de la tarda.

El dia 14 d’octubre, a les 8 del vespre, l’Arxiu Comarcal acollirà una altra de les conferències del cicle: “Pobles que van ser. Recerca sobre els despoblats a l’Alt Urgell”, a càrrec d’estudiants d’història i arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El cicle comptarà enguany amb una nova entitat co-organitzadora. Es tracta de la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell, que acollirà dos actes entorn el món dels ibers. D’una banda, de l’1 al 30 d’octubre es podrà veure l’exposició “Cavalls i poder en el món ibèric”, una mostra cedida pel Museu d’Arqueologia de Catalunya. D’altra banda, el 28 d’octubre, a dos quarts de vuit del vespre, l’arqueòleg Jordi Martínez i el catedràtic de prehistòria de la Universitat de Lleida Emili Junyent parlaran de “L’origen, la formació i el desenvolupament del món ilerget”, xerrada que es complementarà amb una visita guiada a l’exposició.

Imatge: Control fronterer dels carrabiners al Pirineu, any 1892. Procedència: Bibliotèque de Toulouse. Autor: Eugène Trutat.

La Seu d’Urgell, 28 de setembre de 2016