Formació de cuiners de menjadors escolars en el marc del projecte Mengem d’Aquí

Va estar dirigida per Jordi Tomàs i Ada Parellada

El passat dimarts dia 23 octubre va tenir lloc al Restaurant de l’Hotel Cerdanya EcoResort de Prullans una formació adreçada a tot el personal de cuina dels menjadors escolars de l’Alt Urgell i la Cerdanya.

La formació va anar a càrrec de dos cuiners: Jordi Tomàs, cuiner del Cerdanya EcoResort i Ada Parellada, del restaurant Semproniana de Barcelona. Cal recordar que Cerdanya EcoResort acaba de rebre el premi Remenja’m que els dona una distinció per ser un restaurant respectuós i conscienciat en evitar el malbaratament. Per la seva part, Ada Parellada ha inaugurat un nou establiment, el restaurant l’Airet de l’Hospitalet de Llobregat, un espai de cuina flexiteriana, vegetariana i vegana. Parellada és autora de diversos llibres al voltant de com evitar el malbaratament alimentari dins la restauració i dins les famílies.

A la formació hi van participar 23 cuiners, de tots els centres educatius adherits al projecte www.mengemdaqui.cat, amb el suport de personal tècnic del Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i el Consell Comarcal de la Cerdanya.

La formació va tractar sobre aquelles necessitats que el personal de cuina havia detectat dins dels menjadors escolars. Un altre criteri que es va tenir en compte alhora d’organitzar la formació va ser la valoració de les enquestes de les famílies i les assemblees d’usuaris del menjador que es van desenvolupant al llarg del curs escolar.

La formació va tenir lloc dins del restaurant i es van cuinar un gran nombre de receptes, pensades per a cuinar-se dins els menjadors escolars, sense proteïna animal. Entre elles es van cuinar les següents receptes: trinxat, crema de verdures, estofat de llenties, creps, sopes...

Durant les 3 hores de cuinat, el personal de cuina dels menjadors van poder preguntar i intercanviar experiències amb els assistents. En finalitzar la sessió va tenir lloc una degustació dels plats cuinats i un espai de treball final.

Aprofitant que la cuinera Ada Parellada es trobava a la comarca, es va programar un seguit de visites a productors locals de les dues comarques. Així, es van visitar els següents productors locals: 30 cabres, a Éller; Ecogall, a Ansovell; Agustí Porta (El Rastell i Pagès), a la Seu d’Urgell i Hort de Cerdanya EcoResort, a Prullans

 

L’Alt Urgell, 26 d’octubre de 2018