Inauguració de l'exposició itinerant “Entre Àustries i Borbons, la Guerra de Successió a la Cerdanya i l’Urgellet”

Produïda pels arxius de l'Alt Urgell i la Cerdanya

El proper 4 de juliol a les 19.30 hores a la sala Sebastià Bosom de l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, tindrà lloc la inauguració de l’exposició “Entre Àustries i Borbons, la Guerra de Successió a la Cerdanya i l’Urgellet” produïda pels arxius comarcals de l’Alt Urgell i la Cerdanya. L’acte comptarà amb la presència del cap de servei de Coordinació General d’Arxius del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya Sr. Enric Cobo, el president del Consell Comarcal de la Cerdanya Sr. Ramon Moliner i l’alcalde de Puigcerdà Sr. Albert Piñeira.

Aquesta exposició, que s’emmarca dins els actes del Tricentenari, té per objecte explicar els fets ocorreguts al nostre territori entre 1705 i 1713. En aquest període la Cerdanya i l’Urgellet van viure partits per un front de guerra entre l’exèrcit austriacista i l’exèrcit borbònic. Va ser un període convuls caracteritzat pels canvis de sobirà, la presència constant de tropes i la construcció de grans fortificacions entre d’altres aspectes. L’exposició també aborda la vida quotidiana de la població durant la guerra i les conseqüències de la promulgació del Decret de Nova Planta i de l’abolició de les institucions catalanes. 

El discurs expositiu s’ha elaborat a partir de les recerques fetes pels arxius comarcals durant els darrers mesos, principalment sobre els fons propis (fons municipals de Puigcerdà i de la Seu d’Urgell) a més d’altres arxius i bibliografia existent sobre la matèria.

“Entre Àustries i Borbons, la Guerra de Successió a la Cerdanya i l’Urgellet” es podrà veure durant el mes de juliol a Puigcerdà, la primera quinzena d’agost al centre cívic de Bellver de Cerdanya i la segona al palau de congressos d‘Alp. A partir del mes de setembre s’inaugurarà la itinerància de l’exposició per l’Alt Urgell a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.