Inversió de gairebé 95.000 euros per a millores a l’estació depuradora d’aigües residuals de Montferrer

Aquest dimecres es commemora el Dia Mundial de l’Aigua

L’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Montferrer rebrà, al llarg d’aquest any, una inversió de 94.980 euros per a l’execució de diverses millores a les instal·lacions. Els objectius de la actuació són optimitzar el rendiment de la planta i, alhora, reduir-ne el cost energètic. L’anunci d’aquesta inversió coincideix amb la celebració, aquest dimecres, 22 de març, del Dia Mundial de l’Aigua.

L’actuació consistirà en la substitució d’ equips i elements principals de l’EDAR, que han arribat a la seva vida útil de funcionament. Així, es canviarà un grup de bufadors d’oxigenació i diversos grups de bombes de recirculació i d’elevació d’entrada. Tots els equips nous que s’instal·laran podran ser reutilitzats en la remodelació general que s’emprendrà posteriorment.

També es preveu disposar dels elements de quantificació i detecció de sobreeiximents, per tal de valorar i detectar els desbordaments en episodis de pluja. S’ha de tenir en compte que la xarxa d’aigües residuals que arriba a l’EDAR de Montferrer recull en molts punts l’aigua de pluja i les aigües blanques en èpoques de reg. Aquests episodis de desbordament i sobreeiximents, tot i tenir un impacte lleu sobre el medi, provoca puntualment l’abocament de sòlids com tovalloletes, draps i plàstics, entre altres residus.

El Consell Comarcal de l’Alt Urgell és l’administració actuant de l’EDAR de Montferrer i dels col·lectors que donen servei al municipi de la Seu d’Urgell i als nuclis d’Alàs, Montferrer, el Balcó del Pirineu, Aravell, Bellestar i Arfa i els barris Baixos de Calvinyà, Sant Antoni i Sant Pere, a més dels polígons industrials de la Seu i de Montferrer. La població beneficiària se situa a l’entorn dels 15.000 habitants.

L’any 2016, l’EDAR de Montferrer va tractar més d’un milió i mig de metres cúbics d’aigües residuals, amb una mitjana de cabal tractat mensual d’uns 130.000 m3 i un cabal diari de 4.173 m3.

 

L’Alt Urgell, 22 de març de 2017