Josep Zulueta, protagonista de la primera conferència del cicle conjunt de xerrades d’història de l’Alt Urgell

Programada per a aquest divendres a la sala Sant Domènec, anirà a càrrec de l’historiador Carles Gascón

El proper divendres 9 d’octubre, coincidint amb el 105è aniversari de la fundació de la Cooperativa Cadí, l’historiador urgellenc Carles Gascón Chopo pronunciarà una xerrada dedicada a Josep Zulueta i Gomis, principal artífex de les tranformacions que portaren a la constitució d’aquesta entitat cooperativa l’any 1915. Amb el títol, Josep Zulueta i Gomis (1858-1925). L’home que va canviar el Pirineu, Gascón repassarà el perfil biogràfic d’un dels personatges clau de la història recent de la Seu d’Urgell i de la seva comarca, a través de les seves vivències en terres del Pirineu, així com de les seves realitzacions en altres indrets de Catalunya i de l’Estat. Aspectes força desconeguts com la seva amistat amb Miguel de Unamuno, la demostració d’un dels seus invents al rei Alfons XIII, o un viatge al Marroc amb un membre de la família Güell seran explicats en el decurs de la xerrada. L’activitat es durà a terme a la Sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell a les 20.00 h, i per participar-hi cal formular una inscripció prèvia a agenda.laseu.cat/parlemdhistoria. Com a novetat d’enguany, la conferència podrà ser seguida en directe en streaming a través de l’enllaç https://youtu.be/0vLYAEnsTgg

L’acte inaugura el cicle conjunt de xerrades d’història i arqueologia de la Seu d’Urgell i comarca Desenterrant el passat i Parlem d’història, organitzats habitualment pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, respectivament, en coordinació amb l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell. Enguany, a causa de les alteracions del calendari d’actes provocat per la pandèmia de la COVID-19, s’ha optat per organitzar conjuntament tots dos cicles, amb la participació de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, l’Ajuntament d’Organyà, l’Ajuntament d’Alàs i Cerc, la Diputació de Lleida i la Cooperativa Cadí.

Fotografia: Donació del bust de Josep Zulueta a la Cooperativa Cadí, el 4 de desembre de 1927. Fons Ventura Roca i Martí.

L’Alt Urgell,7 d’octubre de 2020