L’Alt Urgell commemorarà el Dia Internacional de les Dones amb diversos actes culturals i reivindicatius

S’ha programat una visita a la vall de la Vansa i Tuixent per conèixer el món de les trementinaires

L’Alt Urgell té ja a punt el programa d’actes amb motiu del Dia Internacional de les Dones, el pròxim 8 de març. Hi predominen les activitats de caire cultural en què les dones hi tenen un paper clau, sense perdre de vista el caràcter reivindicatiu de la jornada.

El mateix dia 8, les entitats de dones de l’Alt Urgell, conjuntament amb el Servei d’Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal, han organitzat una sortida cultural, oberta a totes les dones del territori, als municipis de Josa i Tuixén i la Vansa i Fórnols. Les visites previstes inclouen el safareig de Fórnols, els retaules gòtics de Sant Pere de Cornellana i el Museu i el Jardí Botànic de les Trementinaires, a Tuixent. A més a més, es retrà un petit homenatge a Emilia Llorens, darrera aprenent de trementinaire juntament amb la seva tia Càndida Majoral. La sortida es clourà amb un dinar al Molí de Fórnols.

El programa d’actes incorpora també el musical Per si no ens tornem a veure, organitzat per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell. La sessió tindrà lloc al Cinema Teatre Guiu a les 9 de la nit. Les sòcies de les associacions de dones de la comarca podran gaudir d’entrada reduïda al preu de 5 euros si l’adquireixen prèviament al Consell Comarcal.

D’altra banda, l’Ajuntament de la Seu i el SIAD han programat, per al dia 5 de març la xerrada “Sexualitat i llibertat”, que anirà a càrrec de Sònia Notario, de l’Espai de salut afectiva i sexual de l’Oficina Jove. L’acte tindrà lloc al CETAP a les 3 de la tarda.

Per la seva part, el Cine Club de la Seu d’Urgell projectarà, el 8 de març a les 10 de la nit, la pel·lícula Júlia ist d’Elena Martin, protagonitzada per una noia que marxa d’Erasmus a Berlín, on, completament sola por primera vegada, haurà d’assumir el repte de construir-se una nova vida en una ciutat enorme i plena de gent.

Durant aquests dies, a la Biblioteca Sant Agustí de la Seu estarà oberta al públic una exposició de documents elaborats per dones: novel·la, teatre, poesia, cinema, música i biografies amb la dona com a protagonista.

També organitzen actes commemoratius del Dia Internacional de les Dones els ajuntaments d’Oliana —de forma conjunta amb l’Associació de Dones de la vila—, Organyà, Coll de Nargó i Peramola.

 

L’Alt Urgell, 28 de febrer de 2018