L’Alt Urgell, present al Congrés Internacional sobre Turisme Gastronòmic, a l’Algarve

La jornada estaba inclosa en el projecte MEDFEST

L’Alt Urgell ha estat present al Congrés Internacional sobre Turisme Gastronòmic, que s’ha celebrat a la població de Tavira (Algarve-Portugal), el passat 5 de setembre, en el marc del projecte MEDFEST. La delegació alturgellenca va estar encapçalada pel president del Consell Comarcal, Miquel Sala, i en van formar part tècnics del Consell, de l’Ajuntament de la Seu i de Turisme Seu i membres de l’associació Menja’t l’Alt Urgell. L’esdeveniment va reunir experts i organitzacions de vuit països de l’Europa mediterrània, centrats en enfortir la sostenibilitat del sector turístic a través de la seva cultura i el patrimoni.

Es tracta d’un projecte impulsat des de Catalunya per la Universitat de Barcelona amb el suport de la Fundació Alicia i la Diputació de Lleida. L’objectiu principal ha estat afrontar el repte de la diversificació tradicional de les destinacions turístiques ‘sun & sea’, amb productes nous i sostenibles basats en un ric i reconegut patrimoni culinari mediterrani. Com a final del projecte, a la conferència final es van presentar les eines i metodologies desenvolupades durant la durada del projecte i l'estratègia final sobre turisme gastronòmic sostenible al Mediterrani

Organitzada en el marc del projecte INTERREG MEDFEST, en aquesta conferència es van debatre els elements fonamentals del turisme gastronòmic com a activitat generadora d'equilibri territorial, valorització local i afirmació de la identitat cultural de les comunitats.

Es van compartir les eines i metodologies desenvolupades durant els últims tres anys i es van presentarà vuit experiències de turisme gastronòmic sostenible, que haurien d’inspirar les polítiques públiques d’aquest sector i l’aparició de noves iniciatives empresarials en aquest sector.

També es va realitzar una  taula rodona en la qual es va parlar de les estratègies per integrar el turisme gastronòmic sostenible en les agendes públiques i privades. La presentació d'una proposta d'estratègia europea per a la promoció del turisme gastronòmic sostenible va precedir la cerimònia de cloenda.

La Conferència Internacional de Turisme Gastronòmic Sostenible es va  cloure amb una experiència gastronòmica al "Mercat Públic de Ribeira", un espai on un equip de xefs va realitzar cinc "illes" temàtiques (sopes, peix, carn, postres i fruita i vi), i va portar als convidats a un viatge de gust pels sabors i coneixements de l'estil de vida mediterrani, patrimoni cultural immaterial de la humanitat (UNESCO).

L’Alt Urgell, 10 de setembre de 2019