La Cúpula Gustum desplega la seva activitat educativa sobre alimentació a Oliana i Puigcerdà

La iniciativa s’emmarca en un projecte Leader de Cooperació

L’Associació Leader de Ponent amb els suport dels diferents Grups Leader de Catalunya, va impulsar el projecte de cooperació Gustum, on l’objectiu prioritari és donar valor al producte agroalimentari produït al territori. Des del Consorci Leader Alt Urgell-Cerdanya s’ha programat la presència d’aquesta Cúpula en aquestes comarques per tal que els alumnes del territori puguin aprendre més sobre productes locals i territori.

La cúpula és un inflable de 6x4 metres, on es realitzen projeccions immersives en format 360º dinamitzades per un monitor que transporta els alumnes de viatge per conèixer els productes agroalimentaris de l’àmbit rural i la seva relació amb el paisatge, l’economia i la cultura, i el millor espai on fer-la arribar és dins els centres educatius.

A l’Alt Urgell, s’ha ubicat dins el Pavelló Esportiu Francesc Betriu d’Oliana. Les càpsules que s’han treballat amb els alumnes han estat la carn, els productes làctics, els crustacis, els embotits i la fruita i la verdura d’una forma molt dinàmica i entenedora. Els centres participants en aquesta primera vegada han estat la ZER Urgellet i la ZER Narieda i l’Escola Sant Jordi i l’Institut Aubenç  d’Oliana, amb un total de 92 alumnes de 4t a 6è de primària i tot l’alumnat de la ESO, distribuïts en grups de 30 durant 5 passis d’un hora cadascú.

A la Cerdanya, s’ha ubicat a l’Escola Alfons I de Puigcerdà i s’han treballat les mateix càpsules informatives que a Oliana. Els centres educatius participants en aquesta primera vegada a la Cerdanya han estat les escoles Alfons I, Llums del Nord i Vedruna, amb un total de 186 alumnes de 5è i 6è de primària, distribuïts en grups de 30-32 alumnes en 5 passis.

Aquesta acció també compta amb el suport del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i del Consell Comarcal de la Cerdanya, els quals ha gestionat el transport dels alumnes i la organització de l’activitat amb els centres educatius.

Per aquestes accions, el Consorci Leader Alt Urgell-Cerdanya compta, en el marc del projecte de cooperació Gustum, amb el finançament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i el Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural (FEADER).

Imatge: La cúpula Gustum a Oliana

L’Alt Urgell, 1 de març de 2018