La Fira de la Seu d’Urgell en la seva perspectiva històrica, segona conferència del cicle “Desenterrant el passat”

L’acte, aquest dimecres a les 8 del vespre a l’Espai Ermengol

Coincidint amb la proximitat d’una nova edició de la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, el cicle Desenterrant el passat li dedica un espai de la mà de Pau Chica Fernández, historiador, i Pilar Aláez Gil, diplomada en Turisme, que pronunciaran una conferència titulada Per sant Ermengol la fira es mou. Mil anys de fires a la Seu d’Urgell. L’acte tindrà lloc a l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat el proper dimecres, dia 10 d’octubre, a les 20.00 h.

A la Seu d’Urgell se celebra una fira des de temps molt antics. El primer testimoni de la seva existència data de l’any 1048, fet que la converteix en la primera fira documentada de la península Ibèrica. Tot i que aquesta data és posterior a la mort del bisbe Ermengol, tot sembla indicar que el gran prelat urgellenc tingué molt a veure en el seu establiment, arran de la seva política activa de promoció econòmica de la Seu d’Urgell. Totes aquestes qüestions i moltes altres que atenyen a l’evolució posterior d’aquesta fira fins assolir la seva característica fesomia actual seran plantejades en la conferència de Chica i Aláez.

Desenterrant el passatés un cicle que vol acostar el coneixement de la història, el patrimoni i l’arqueologia al gran públic de la comarca de l’Alt Urgell. El cicle, que enguany arriba a la seva setena edició, és organitzat pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Institut d’Estudis de l’Alt Urgell, i compta amb la col·laboració, en l’edició de 2018, de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, la Biblioteca Sant Agustí, l’Ajuntament de Josa i Tuixent, l’Ajuntament d’Oliana i l’Ajuntament de Ribera d’Urgellet.

Fotografia: Fira de bestiar a la Seu d’Urgell. ACAU, Fons Maravilla

L’Alt Urgell, 2 d’octubre de 2018