La Seu i l'Alt Urgell commemoren el Dia de l'Orgull LGTBI

Pintat un pas de vianants al passeig Joan Brudieu amb els colors de la bandera de l’Arc de Sant Martí

Amb motiu de la commemoració avui 28 de juny, del Dia per l'Alliberament de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha pintat un pas de vianants amb els colors de la bandera de l’Arc de Sant Martí, a l’alçada de la font del passeig Joan Brudieu de la capital alturgellenca.

Per visualitzar el suport de les institucions de l’Alt Urgell a la commemoració del Dia de l’Orgull LGTBI, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, i el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro, així com les regidores d’Igualtat i Atenció a les Persones de l’Ajuntament, Montse Bonet Anna Vives, respectivament, i la vicepresidenta comarcal, Cristina Barbens, s’han donat cita aquest matí en aquest pas de vianants reivindicatiu amb tres joves urgellencs, membres del col·lectiu jove Iris, entitat que ha proposat aquesta acció al Servei d’Atenció Integral LGBTI de l’Alt Urgell (SAI).

Al respecte d’aquesta acció, l’alcalde urgellenc manifesta que “creiem que és important que no només a les grans ciutats sinó als municipis com la Seu d’Urgell, totes les persones, però especialment aquelles que tinguin la condició LGTBI, sàpiguen que som una ciutat amb valors, de respecte i d’igualtat per tothom, que visqui i estimi com vulgui”.  

El col·lectiu Iris ha estat creat recentment amb l’objectiu de donar atenció integral, de qualitat i de proximitat a les persones que pateixin, hagin patit o estiguin en risc de patir discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, a més de sensibilització i informació per a persones i entitats, per tal de mostrar la diversitat d’orientació sexual i d’identitat de gènere i prevenir LGBTifòbia.

El col·lectiu Iris rep acompanyament des de l’Oficina Jove de l’Alt Urgell i les associacions Antisida de Lleida i Colors de Ponent.

Dia de l’Orgull LGTBI

La data del 28 de juny commemora els fets esdevinguts el 1969 a Nova York, quan la població LGTBI va sortir al carrer arran d'una batuda de la policia al bar gai de Stonewall Inn. La comunitat LGTBI va mostrar públicament el seu rebuig i es va produir un fort enfrontament, que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers de gais, lesbianes, transsexuals i simpatitzants es manifestaren solidàriament, i van contribuir, així, al naixement del Gay Liberation Front.

El 28 de juny de 1969 marca l'inici de l'activisme LGTBI. En poc temps es van fundar organitzacions que defensaven els drets dels col·lectius LGTBI tant als Estats Units com a altres països. El 28 de juny de 1970 va tenir lloc la primera marxa de l'orgull gai a Nova York i Los Angeles per commemorar l'aniversari dels conflictes.

Altres ciutats van imitar la iniciativa i actualment el Dia per l'Alliberament LGTBI es commemora arreu del món. La diada es celebra com a jornada festiva i reivindicativa amb la qual es demana la plena igualtat jurídica i social per a les persones LGTBI, així com la tolerància per la diversitat d'orientació sexual. És el dia de la celebració del sentiment de dignitat de les persones LGTBI i predominen els ja tradicionals símbols de les persones LGTBI: els triangles roses i la bandera amb els colors de l'arc de Sant Martí, creada per l'artista Gilbert Baker i exhibida per primera vegada a San Francisco durant una desfilada celebrada el 1978.

El 26 de juny del 1977 unes quatre mil persones es van manifestar a la rambla de Barcelona. Va ser la primera manifestació LGTBI a l’estat espanyol i va ser convocada pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya.

Des de l’any 2009, a Catalunya se celebra, també, el Pride una marxa festiva a la manera de les desfilades de l'orgull LGBTI.

 

MANIFEST INSTITUCIONAL 28 de juny 2018

Un país que respecte la diversitat LGTBi des de tots els seus municipis i comarques, s'enriqueix i es fa més lliure

El Dia de l'Orgull Lesbià, Gai, Transexual, Bisexual i Intersexual es commemoren els fets del juny de 1969, data en què es commemoren els aldarulls de Stonewall que van tenir lloc a Nova York (EUA) i que es considera que marquen l'inici de l'alliberament homosexual, quan la població LGTBI va sortir al carrer de forma pacífica per visibilitzar-se i demanar la plena igualtat jurídica i social i lluitar contra la discriminació i els abusos patits. Malgrat que la legislació en l’àmbit internacional ha avançat en el reconeixement de drets, 76 estats del món encara prohibeixen, persegueixen i penalitzen les persones del col·lectiu LGTBI.
Catalunya va liderar l’avanç en el reconeixement dels drets amb l’aprovació de la llei 11/2014 del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, impulsada pel treball tenaç durant llargs anys de les entitats LGBTI. Catalunya i les seves institucions volen mostrar el suport a la lluita pels drets i les llibertats així com el compromís en el desenvolupament i reconeixement dels drets de les persones LGTBI i la lluita contra les discriminacions, i que aquest sigui un dels nous pilars en l’avenç social i la construcció nacional, on tothom ha de ser lliure d’estimar qui vulgui i com vulgui.
Aquest 28 de juny el Govern de la Generalitat vol mostrar, un cop més, el compromís per fer efectius aquests drets fent visible la bandera multicolor del col·lectiu en les seus del Govern. Volem fer extensiu a totes les administracions aquest gest simbòlic, convidant al món local i les institucions catalanes, així com a al societat civil, a penjar la bandera de l’arc de Sant Martí i fer actes festius i reivindicatius als carrers i places per commemorar els fets que donen origen al 28 de juny com a jornada internacional.
Manifestem, així, la mostra del compromís permanent i actiu de Catalunya a lluitar, amb més fermesa que mai, i amb coordinació interadministrativa amb el món local i les entitats, contra les discriminacions per raó d’orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere.
Continuarem amb el desplegament de la Llei 11/2014 en particular, com una eina potent per la garantia dels drets de totes les persones LGTBI, per avançar cap a un país respectuós i divers on la normalitat social faci que les persones LGTBI es mostrin tal com són, sense por i amb la plena acceptació del seus drets, perquè una societat diversa fa un país més lliure