L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell il·lustra una comarca industrial d'abast internacional

Molt més que muntanyes, vaques i prats

Malgrat la seva ubicació i el seu paisatge, l’Alt Urgell és una comarca amb una destacada presència industrial. L’Arxiu obre l’aparador de la seva història i del seu present amb a prop de 1.000 documents a través de dues exposicions, un recull de premsa i un repertori bibliogràfic.

Fargues, molins, centrals hidroelèctriques, tèrmiques, cimenteres, formatgeres, multinacionals... l’Alt Urgell depassa els seus límits administratius en el camp industrial i s’erigeix com una de les comarques més industrialitzades dels Pirineus. L’Arxiu Comarcal mostra una pinzellada del present i passat industrial de la comarca de l’Alt Urgell a través de quatre recursos de difusió.

Enceta el repertori un complet recull de premsa sobre la història de la crisi de la Taurus, entre 1992 i 1998, empresa radicada a Oliana que a l’actualitat és una de les grans multinacionals del sector de l’electrodomèstic amb factories a la Xina, Índia, Sud-àfrica, Mèxic i França. La documentació, integrada per més de 500 notícies, prové del fons personal de Ventura Roca, alcalde d’Oliana protagonista indiscutible durant la crisi i, molt destacadament, al llarg del procés de salvació de l’empresa.

La producció d’energia hidroelèctrica troba el seu espai amb dues exposicions que rememoren més de mig segle de pantans a l’Alt Urgell: la primera, sobre la pressa d’Oliana inaugurada l’any 2009 amb motiu del 50à aniversari de la seva construcció; i una segona en forma de documental sobre el 20è aniversari de la inauguració del pantà de Rialb (comarca de la Noguera), que va anegar, a l’Alt Urgell, el poble de Bassella.

Finalment, una completa mostra documental de l’any 2008 producte d’un detallat i rigorós estudi retrospectiu sobre el patrimoni industrial de la comarca amb el títol “La indústria oblidada. Patrimoni industrial de l’Alt Urgell”, així com una actualitzada selecció bibliogràfica sobre activitats industrials a l’Alt Urgell, tanquen l’oferta de l’Arxiu Comarcal dins del món del treball.

Imatge: Manifestació dels treballadors de Taurus, l'any 1993. Foto: Fons Marcel Ribera.