Peramola celebrarà el 50è aniversari del ball de bastons i dels gegants i nans

Als actes, que tindran lloc el 28 de setembre, hi han estat convidades diverses colles

La vila de Peramola estarà doblement de celebració el pròxim 28 de setembre. Aquell dia commemorarà el 50è aniversari del seu ball de bastons i també el dels gegants i nans locals. Amb aquest motiu, ha convidat quatre colles de bastoners d’altres poblacions de Catalunya i quatre més de geganters. Els actes són organitzats per les colles respectives de bastoners i grups de danses i de geganters de Peramola amb la col·laboració de diverses institucions i entitats.

L’origen del ball de bastons se situa al diumenge de Festa Major de l’any 1963, quan vuit nois, acompanyats del banderer, el van ballars a la sortida de la missa major. La música del ball la va compondre mossèn Albert Vives, fill d’Oliana i que sentia una gran estimació per Peramola, com va deixar reflectiti a la dedicatòria de la partitura original. Els primers assajos els van dirigir Maria Roca i Teresa Esteve.

Durant aquests 50 anys, el ball de bastons de Peramola no s’ha deixat de ballar cap diumenge de Festa Major. “L’ha ballat quasi tot el jovent del poble i altres amb ganes de participar-hi, en total 160 ballaires”, recorden els responsables de la colla.

També a la Festa Major de l’any 1963, Peramola va estrenar els seus gegants, l’Ermengol i l’Elisenda, un rei i una reina molt ben plantats, obra de l’artista solsoní Manel Casserres, que van arribar acompanyats de quatre nans: lo Barbeta, lo Català, l’Espurna i l’Indi.

Els gegants i els nans “van ser el fruit d’un esforç col·lectiu —assenyalen des de la colla gegantera—, ja que per, poder-los adquirir, el poble s’havia lliurat a cantar caramelles i a representar obres de teatre per tal de destinar-hi les recaptacions. A part, també hi va haver aportacions particulars”. L’Ermengol i l’Elisenda tenen ball propi, creat expressament per Baltasar Maideu. Des de l’any 1996, els nans també disposen del seu ball, obra de Teresina Maideu i Maria Josep Serra.

Els actes de commemoració del 50è aniversari s’iniciaran a les 4 de la tarda del dissabte 28 amb l’arribada de les colles bastoneres i geganteres. Tot seguit es farà la plantada dels gegants i la cercavila, que donarà pas a les ballades, primer de les colles bastoneres i després de les geganteres. Un sopar i un ball popular posaran el punt final a la celebració.

 

Peramola, 18 de setembre de 2013