Presentació d’un estudi sobre els orígens del castell de Monferrer

L’acte forma part de la 10a Jornada de portes obertes a l’antiga farinera

El proper dissabte, 8 de juny, l’antiga Farinera de Montferrer celebrarà la seva desena Jornada de Portes Obertes, en la qual es realitzen visites guiades a l’equipament, ofertes per l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò amb la finalitat de difondre el coneixement al voltant d’aquest equipament singular dins de la història de l’activitat industrial de la comarca de l’Alt Urgell durant el segle XX.

Com és habitual, la Jornada es complementa amb una conferència sobre algun aspecte d’interès de la història o el patrimoni del municipi de Montferrer i Castellbò. En l’edició actual, s’ha triat com a objecte d’aquesta conferència l’antic castell de Montferrer, una fortalesa construïda entre els anys 1082 i 1087, que tingué vinculada una poderosa família noble que resta força desconeguda, i que fou destruïda en diverses ocasions durant les turbulències que enfrontaren l’Església d’Urgell i el vescomtat de Castellbò durant els segles XII i XIII.

Amb el títol Orígens i evolució del castell de Montferrer, la conferència serà pronunciada pels historiadors Carles Gascón Chopo i Lluís Obiols Perearnau que, a banda dels aspectes apuntats, tractaran sobre la complexa vinculació de Montferrer amb el control de les valls d’Andorra, les relacions de la família senyorial amb la família vescomtal de Vilamur, i la descripció del castell, les seves parts defensives i el seu armament a principis de l’edat moderna.

La Jornada de Portes Obertes de l’antiga Farinera de Montferrer, és una activitat organitzada per l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell. Les activitats començaran a les 17.00 h del proper dissabte 8 de juny.

Fotografia: Aspecte actual del poble de Montferrer. Autor: Carles Gascón Chopo.

L’Alt Urgell, 5 de juny de 2019