Presentació del Pla Comarcal de l’Alt Urgell contra l’assetjament en edat escolar

Les accions, coordinades en xarxa, abasten també les activitats fora de l’horari l’escolar

Aquest dimarts s’ha presentat el Pla Comarcal contra l’assetjament en edat escolar de l’Alt Urgell. Aquest pla és una forma de treballar pionera al territori, ja que ha permès que tots els agents implicats directament o indirectament amb els infants i joves en edat escolar estiguin coberts per un treball interdisciplinari en front de la prevenció i la visibilització de l’assetjament en edat escolar. 

Segons el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro, el present pla té els seus orígens en una iniciativa de la societat, i en particular dels joves, i compta amb la col·laboració entre les institucions del territori.

La inspectora de serveis territorials d’educació a Lleida, Elena Ardanuy, ha presentat el programa #aquíproubullying del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, i ha remarcat que el pla que es presenta avui manté la base del programa de la Generalitat i amplia el seu àmbit d’abast a l’horari no escolar, aspecte que el converteix en un treball molt més comunitari i permet fer una prevenció més eficaç de l’assetjament en edat escolar.

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, ha manifestat que, des de l’Ajuntament, han volgut anar molt més enllà de les competències estrictament municipals i s’han proposat fer un treball amb la vocació de poder assolir un territori lliure d’assetjament i que, alhora, sigui un exemple per a la resta del país. Ha subratllat el treball en xarxa i el fet que l’àmbit d’abast del pla va més enllà de l’horari escolar.

Sílvia Iscla, regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament de la Seu, ha destacat que el pla contra l’assetjament disposa d’un catàleg de serveis viu que arriba a tots els perfils de la societat (infants i joves, centres educatius, associacions, famílies...) “Hem de treballar cap a una ciutat educadora amb la implicació de tota la comunitat educativa”, ha afegit.

El pla és fruit del treball tècnic i la voluntat política de la comarca, i també ha comptat amb el suport extern d’un professional, el psicòleg Miquel Alet, el qual ha posat de manifest que es tracta d’un pla comunitari, que permet que els centres educatius no se sentin sols, ja que l’assetjament es treballa des de tota la comunitat.

El Pla contra l’assetjament en edat escolarva ser aprovat pels plenaris de l’Ajuntament de la Seu i del Consell Comarcal el passat mes d’abril, tot i que des que es va constituir l’equip de treball ja s’han vingut executat accions en tots els àmbits del pla: infants i joves en edat escolar, centres educatius, famílies i altres professionals (serveis socials, esports, joventut, entitats culturals, monitors de menjador i transport...)

Per als propers mesos ja s’han programat diverses accions, com un taller-col·loqui participatiu per a famílies; la formació específica a professionals dels àmbits de serveis socials, joventut i esports; i accions de conscienciació, desenvolupament del protocol de prevenció i diagnòstic.

Els referents per a obtenir més informació, resoldre dubtes o demanar suport, són els tècnics d’Educació de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell educacio@aj-laseu.cat i del Consell Comarcal de l’Alt Urgell ensenyament@ccau.cat i la directora de l’EAP (Equip d’Assessorament Psicopedagògic) c5900747@xtec.cat

L’Alt Urgell, 7 de maig de 2019