Suzette Böringer, distingida com a Trementinaire d’Honor 2019

La vall de la Vansa i Tuixent ha celebrat aquest cap de setmana la Festa i Fira de les Trementinaires amb un gran èxit

Suzette Böringer, propietària de l'Herboristeria Cal Nogué, d'Ossera, ha estat distingida amb el Premi Trementinaire d'Honor 2019 en el marc de la Festa i Fira de les Trementinaires que s’ha celebrat aquest cap de setmana a la vall de la Vansa i Tuixent. Originària de Suïssa, està establerta des de l'any 1983 a Ossera, on va conèixer l'última trementinaire en actiu, Sofia Montaner, de la qual va aprendre les virtuts de les plantes remeieres, així que es pot considerar com la seva hereva natural.

La Festa de les Trementinaires va començar aquest dissabte amb diversos itineraris botànics, cursos i visites guiades. Especialment concorreguda va ser la xerrada pràctica de Júlia Carreras, que va parlar d'herbes, metzines i bruixes. Les danses i cançons tradicionals del Pirineu, dirigides per Pep Lizandra, van completar el programa de tarda. En aquesta ocasió es va estrenar una nova versió de la cançó popular El llodrigó, escrita per dones de la vall, amb un toc feminista. Els plats forts de la nit van ser la foguera de plantes aromàtiques, la dansa del foc de Tuixent i el concert ball amb l'actuació de l'Orquestrina Trama, que van ser seguits per prop de 400 persones.

La jornada de diumenge va estar marcada per la Fira d’herbes remeieres i productes naturals, amb més de 30 artesans a la plaça Serra del Cadí de Tuixent. Paral·lelament, es van desenvolupar diversos actes, entre els quals el tradicional Ball de Llancers, amb participació, per primera vegada, d’alumnes de l’escola del poble. D’altra banda, la companyia pirinenca Odradek va omplir les dues sessions del seu espectacle Artil·luxis, un cant a la poesia i a l’enginy.

Les visites guiades al Museu de les Trementinaires es van haver d’ampliar de les quatre previstes a sis per tal de poder donar resposta a les demandes dels visitants. També van estar molt concorregudes les visites guiades al Jardí Botànic i al Centre de Flora, de tal manera que es va completar una jornada plenament dedicada al món de les plantes i el seu context etnogràfic. El punt final el va posar el remei més dolç de les trementinaires: xocolata a l’hisop.

Imatges: 1. Suzette Böringer en rebre el guardó de mans dels dos alcaldes de la vall, Pep Camps i Marta Poch. 2. Artesans a la fira d'herbes remeieres i productes naturals

L’Alt Urgell, 20 de maig de 2019