Una antiga inscripció que parla de l’Armada de Carles III encetarà les sortides dels dimecres d’agost

El text fa referència a l’extracció de fusta als boscos de Fígols i Alinyà

El proper dimecres, 2 d’agost, es reprèn el cicle de sortides guiades “Els Dimecres coneixem l’Alt Urgell”, amb noves propostes per caminar i conèixer el patrimoni de la comarca durant els matins dels dimecres del mes d’agost. En aquesta primera sortida del cicle es visitarà una curiosa inscripció rupestre, gravada a la roca l’any 1768, coneguda amb el nom popular del Rètol de Fígols, pel municipi on està situada.

La inscripció, desxifrada l’any 2004, explica el fet que, en el passat, fou explotada la fusta dels boscos d’aquella zona per alimentar les drassanes que construïen la flota del rei Carles III, una de les més poderoses del món en aquells moments. La pressió a què era sotmesa la massa forestal de tot el territori nacional per les necessitats de la construcció de l’armada obligaven a traslladar contínuament les explotacions forestals cada vegada més a l’interior, i per aquest motiu trobem aquesta evidència, l’única que es coneix a Espanya d’aquestes característiques, al municipi de Fígols i Alinyà. A banda de les explicacions, els participants a la sortida podran gaudir d’unes vistes força aèries sobre els barrancs del riu de la Vansa en el seu darrer tram.

El cicle “Els Dimecres coneixem l’Alt Urgell” és una proposta que pretén agermanar la pràctica del senderisme amb el coneixement del ric patrimoni comarcal, dirigida a aquelles persones que fan vacances durant el mes d’agost, bé siguin veïns de la comarca o visitants que han vingut a fer turisme. Totes les visites són guiades per tècnics del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, coneixedors del territori i de la seva història, i són gratuïtes. Per participar-hi només cal inscriure’s a l’Oficina de Turisme del Consell Comarcal de l’Alt Urgell (tel. 973 35 31 12) o a l’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell (tel. 973 351 511).

Fotografia: Detall de les inscripcions del Rètol de Fígols. Autor: Carles Gascón Chopo.

L’Alt Urgell, 27 de juliol de 2017