Una caminada al Roc de Racons permetrà conèixer un dels temples romànics més sorprenents de l’Alt Urgell

L’església de Sant Jaume és la més petita del romànic de la comarca

El proper diumenge dia 22 de setembre el Consell Comarcal de l’Alt Urgell organitza una nova sortida guiada, en el context de les rutes guiades a la Seu d’Urgell i comarca, que proposa una caminada per part de l’antic camí que comunicava la vall de Tost amb el Pla de Sant Tirs, concretament aquell tram que unia Torà de Tost amb el castellot del Roc de Racons, actualment en ruïnes, que era un punt de control privilegiat d’aquest itinerari durant l’edat mitjana.

A banda de les restes de l’antic castell, es podran contemplar les restes de l’antiga església anomenada de Sant Jaume del Roc de Racons, pràcticament adossada a la fortalesa. Es tracta d’una església romànica de petitíssimes dimensions, amb una nau coberta originàriament amb encavallades de fusta i un absis semicircular que encapçala el conjunt a llevant. Aquest absis s’obre a la nau a través d’un plec absidal de tan sols un metre d’ample, fet que converteix aquesta església en la més petita del romànic de l’Alt Urgell i, possiblement, en una de les més petites de tot el romànic català.

La caminada, incorporada al programa de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, és gratuïta oberta a tots els públics. Té un nivell de dificultat mitjà i cal realitzar inscripció prèvia al Consell Comarcal de l’Alt Urgell (tel. 973 35 31 12). Per les especials característiques de l’indret a visitar, les places seran limitades.

 

Fotografia: Aspecte de l’església romànica del Roc de Racons. Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

 

La Seu d’Urgell, 18 de setembre de 2013