SALUTACIÓ PRESIDENT

És un honor per a mi agafar el relleu de la presidència del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, fent efectiu així l’acord de govern dels grups de JxC i ERC. Un acord que fa possible portar endavant la comarca i els seus municipis en moments tan compromesos com els que ens toca viure.

Els reptes de futur són immensos i molts són de caire mundial, de manera que hem de ser el més forts possibles per afrontar-los: la transició energètica, la transformació digital, l’avenç cap a la vertadera igualtat de gènere i condició sexual... En definitiva, el canvi de paradigma de la societat actual és un repte que ens toca afrontar ara i en el futur.

Afortunadament fa temps que s’hi treballa i precisament és en aquesta feina ingent en què ens hem de trobar tots units, amb la Seu, la capital de la comarca, com a pal de paller. Els projectes, alguns ja fets realitat, com la universitat, el laboratori 5G, o d’altres de propers, com l’hospital comarcal, el centre de la gent gran, el hub tecnològic, etcètera, etcètera, són l’exemple d’aquesta manera d’afrontar el futur.
En aquest sentit, la finalització dels diferents FEDERs endegats ens deixa encaminats cap a un futur comarcal amb un model de turisme sostenible per mitjà del programa Camina Pirineus; un pas en la transició energètica amb tot el canvi de l’enllumenat públic cap a sistemes eficients, l’Impulsa Energia, a més de les iniciatives municipals en l’energia fotovoltaica, l’economia circular o la gestió eficient dels nostres boscos, amb el projecte Forest4Local, per tal de donar valor al subproducte forestal i el consum de la pròpia estella. I estem ja immersos en els fons Next Generation de la Unió Europea que faran que, atesa la dimensió de les línies d’ajut i els seus projectes, haguem de treballar molt i molt per aconseguir que els llocs petits en puguem gaudir.

És innegable que als municipis també ens tocarà apostar indubtablement cap a tots els objectius que facilitin la vida i aquest futur a la nostra gent. Per tant, s’haurà de reforçar el treball social i els seus serveis si els municipis volen fixar el seus objectius en el benestar social i la vertadera igualtat, de la mateixa manera que caldrà l’esforç necessari perquè el jovent, igual que l’escola rural, són el camí cap al manteniment de la població i, en el nostre cas, cap al repoblament.
Encoratjo tothom, doncs, a treballar conjuntament pel futur de la nostra comarca, que no és altre que els dels nostres pobles i el del nostre estimat país. Permeteu-me que us animi amb el meu lema: La feina al cap i la gent al cor! Visca l’Alt Urgell i Visca Catalunya!

Martí Riera Rovira
President

Extracte del discurs de presa de possessió com a president
del Consell Comarcal de l’Alt Urgell
29 de desembre de 2021