El proper divendres 31 d’octubre l’arqueòleg Òscar Augé Martínez presentarà els resultats de la intervenció al monestir del passat any 2013.
Durant la tardor del passat any 2013, l’obertura d’unes rases de drenatge a l’antiga església abacial de Sant Serni de Tavèrnoles va posar al descobert les obres de fonamentació d’aquest monumental temple romànic carregat d’incògnites. El seguiment arqueològic preceptiu de l’obra, a càrrec de l’arqueòleg urgellenc Òscar Augé Martínez, va permetre la recuperació i l’anàlisi de les dades recollides en aquesta intervenció, que seran exposades en la darrera xerrada del cicle “Desenterrant el passat”, la qual se celebrarà el proper divendres, 31 d’octubre, a les 20.00 hores al local social de la Plaça d’Anserall.
Amb el títol “Desenterrant els secrets de Sant Serni de Tavèrnoles. Resultats de les intervencions arqueològiques al monestir”, l’arqueòleg Òscar Augé Martínez ens parlarà del que fou un dels monestirs més poderosos de la Catalunya Vella i de les peculiaritats associades a la seva estructura, especialment d’aquelles que s’han manifestat arran de la intervenció de l’any 2013.
La història del monestir de Sant Serni de Tavèrnoles és força turbulenta. Els indicis apunten que es tractaria d’un dels pocs monestirs catalans amb continuïtat després de la invasió islàmica, seria així mateix la plataforma que llençaria el discutit abat Fèlix a la mitra urgellenca i, d’allà, a discutir sobre la naturalesa divina amb els principals teòlegs europeus de finals del segle VIII i quant a la seva decadència durant la baixa edat mitjana cal apuntar la incidència del terratrèmol de 1427 en l’ensorrament de les seves naus. Actualment només resta dempeus allò que durant l’època medieval fou la seva capçalera —occidentalitzada, a diferència de la major part dels temples romànics— i una de les portes incorporades a la façana d’una de les cases que s’aixequen al seu davant.
“Desenterrant el passat” és un cicle de xerrades sobre el patrimoni arqueològic i paleontològic de la comarca de l’Alt Urgell organitzat per l’Institut Comarcal d’Estudis de l’Alt Urgell, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, en col•laboració amb els ajuntaments de la comarca, que es concreta en la col•laboració de l’Ajuntament de Valls de Valira en la xerrada del proper divendres.
Fotografia: Monestir de Sant Serni de Tavèrnoles cap a l’any 1930. Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, Fons Plandolit