Novetats en el programa “Mengem d’aquí” per fer-lo més pròxim a les famílies
Amb el començament, aquest dimecres, del curs 2018-2019, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell posa novament en marxa els serveis de transport i menjadors escolars, dels quals en faran ús més de 400 alumnes. A aquests usuaris s’han d’afegir 25 més pel que fa al transport escolar no obligatori. Una de les novetats del nou curs és que les famílies que no vulguin fer ús d’algun d’aquests dos serveis —que generalment van units— hi han de renunciar explícitament a través d’un imprès normalitzat que han de recollir i lliurar al servei d’Ensenyament del Consell Comarcal.
Programa “Mengem d’aquí”
Quant als menjadors escolars, tots els centres públics de l’Alt Urgell i tots els centres de la Cerdanya mantenen i milloren el programa “Mengem d’aquí”, la iniciativa endegada el curs anterior que aposta per una alimentació saludable, de proximitat i sostenible als menjadors escolars de les dues comarques.
El projecte es reprèn amb moltes novetats, arrel de les valoracions recollides al llarg del darrer trimestre i l’estiu, s’han efectuat variacions en el menú i també s’ha millorat la informació i difusió del projecte a través del web www.mengemdaqui.cat. Una de les principals novetats és que les famílies que ho vulguin podran rebre mensualment un butlletí electrònic que inclourà el menú, la recepta del mes elaborada per un cuiner d’un menjador escolar i un productor del mes del territori. També s’oferirà informació del que es treballa als menjador escolars. Les famílies s’hi podran subscriure des del lloc web: http://mengemdaqui.com/index.php/butlleti/
Per altra banda, a rel de les valoracions, un 75% de les famílies van demanar poder anar a dinar algun dia als menjadors escolars. Durant aquest mes de setembre s’acabarà d’acordar amb tots els menjadors d’ambdues comarques com s’estructura aquesta proposta per tal que les famílies puguin ser-ne usuàries per un dia i veure in situ el dia a dia del menjador i tastar el menú.
La Fundació Alícia s’ha encarregat també de millorar la formació dels cuiners a les mateixes cuines dels menjadors. A més a més, ha reelaborat el menú conceptual en el qual es relacionen els aliments que cal incloure cada dia i es proposen una sèrie de receptes que cada cuiner elabora amb els seus propis criteris. També ha elaborat un seguit de dossiers adreçats a les famílies. Tota aquesta informació està disponible a la pàgina web.
Tanmateix, el projecte va més enllà dels menjadors escolars, ja que també es posa a disposició de les famílies que el vulguin adaptar a la cuina de casa. Així, al web www.mengemdaqui.cat, les persones interessades hi trobaran tota la informació relativa al projecte, amb els menús dels centres escolars i exemples per fer esmorzars, berenars o sopars a casa, entre altres propostes.
“Mengem d’aquí” és una iniciativa del Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya que compta amb la col·laboració dels consells comarcals de l’Alt Urgell i la Cerdanya i el finançament del Departament d‘Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat en el marc del programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020 i del Fons Europeu Agrícola deDesenvolupament Rural (FEADER).
Més de 2.900 alumnes comencen el nou curs a la comarca
El curs escolar 2018-2019 s’ha iniciat amb més 2.900 alumnes a les escoles de l’Alt Urgell, dels quals gairebé 500 corresponen a educació infantil de segon cicle (P3-P4-P5), més de 1.000 a educació primària, gairebé 700 a educació secundària obligatòria, prop de 200 alumnes a batxillerat i gairebé 500 alumnes a cicles formatius. D’aquests alumnes, el 80% (2.300 alumnes) estan escolaritzats a la capital de la comarca, tant als centres educatius públics com concertats.