La proclamació s'ha fet aquest diumenge al Fòrum Gastronòmic de Girona
Diego Alías, propietari del restaurant Ca l’Amador, a Josa de Cadí, ha estat proclamat Cuiner de l’Any 2015 en un acte al Fòrum Gastronòmic de Girona, a partir de les votacions al diari ‘La Vanguardia’ que havien de decidir entre els cinc finalistes que optaven al premi: el mateix Diego Alías; Víctor Gómez, del restaurant Vidra, a Sant Feliu de Guíxols; Ana Merino, de Montbar, a Barcelona; Pieter Truyts, de Brots, a Poboleda, i Vicenç Fajardo, de La Plaça, a Madremanya. La presentació del guanyador va ser el diumenge a la tarda a l’escenari de l’Auditori de Girona.
El cuiner de Ca l’Amador va protagonitzar un dels moments més esperats dels Fòrum Gastronòmic de Girona. El cuiner va preparar davant del públic una sardina salada i marinada amb mel i mató. La seva cuina destaca per la calma i la bellesa del paisatge on es troba el seu restaurant. Va estudiar a l’Escola Joviat de Manresa i amb 17 anys ja treballava a la cuina de Martín Berasategui. També va estar a La Broche, el primer restaurant de Sergi Arola a Madrid, i a El Bulli durant l’última temporada que va estar obert gràcies a la seva amistat amb Oriol Castro. Tot i això, sempre va voler tornar a Josa de Cadí i amb només 22 anys va inaugurar el restaurant amb els seus pares.
Alías ret homenatge a la tradició dels seus pares i aposta per la simplicitat dels plats, concretament per la sardina salada i marinada amb mel i mató, un plat que ha acabat per donar-li el reconeixement de Cuiner de l’Any. Segons paraules del mateix Diego Alías, “és un peix que sempre s’ha pogut consumir en aquesta zona de muntanya i que reflecteix la línia de la cuina senzilla però amb molta personalitat”.
La Seu d'Urgell, 16 de novembre de 2015.