La comarca estudia també les possibilitats de gestió supramunicipal de l’aigua i el pla estratègic Impulsa 2026
El Consell d’Alcaldes de l’Alt Urgell s’ha reunit a Peramola per tractar diverses qüestions que afecten el conjunt del territori, entre les quals destaquen la nova Llei de Territori, l’estudi de gestió supramunicipal de l’aigua i el pla estratègic Impulsa 2026. En tots aquests casos, els alcaldes han rebut informació de primera mà per part dels responsables dels respectius projectes.
El director general d’Urbanisme de la Generalitat, Agustí Serra, ha presentat als alcaldes l’avantprojecte de la Llei de Territori, un document que “s’adapta a la diversitat territorial, de la qual les comarques de muntanya com l’Alt Urgell són un bon exemple", en paraules de Serra. Alhora, el representant del govern ha volgut conèixer les dinàmiques territorials d'una de les comarques amb més superfície de Catalunya, així com també compartir inquietuds i copsar tots aquells inputs que permetin millorar les decisions relatives a l’ordenació del territori i l’urbanisme en els municipis de muntanya. Els alcaldes van acordar sol·licitar a la direcció general el desplegament dels serveis tècnics territorials a nivell de l’Alt Pirineu, seguint amb la mateixa línia de la ja creada Comissió d’Urbanisme de l’Alt Pirineu. El president del Consell Comarcal, Jesús Fierro, ha explicat que aquest mateix acord es farà extensiu als altres consells comarcals de l’Alt Pirineu.
Per la seva part, l’empresa SOCADE ha fet la presentació de l’estudi de l’estat de la gestió del cicle de l’aigua i anàlisi del seu potencial per a la creació de valor, dins del projecte PIRINNOWA’TT: energia, aigua i ocupació al Pirineu. Aquest estudi representa una fotografia de l’estat actual de la gestió del cicle de l’aigua en base a les dades facilitades pels ajuntaments de la comarca. A partir d’ara, el Consell Comarcal queda a l’espera de que cada municipi decideixi quin ús li dóna i quines mesures de les propostes vol aplicar.
Quant al pla estratègic Impulsa 2026, es va presentar als alcaldes els resultats de la diagnosi i la planificació d’accions. Entre les idees força en què es basa la diagnosi es pot destacar: un patrimoni cultural i natural de qualitat, un territori de muntanya intel·ligent, un sector primari arrelat al territori i una comarca amb gran potencial turístic, entre altres punts. Pel que fa a les línies d’actuació, s’estructuren en quatre apartats: node econòmic singular i innovador, espais que connecten persones, territori únic i amb qualitat de vida i suma de talents.
L’Alt Urgell, 27 de febrer de 2018