L’equipament, restaurat l’any 1998, forma part de la Ruta dels Oficis d’Ahir a l’Alt Urgell
El pròxim dissabte, dia 7 de juny, el Pou del Gel d’Oliana estrenarà una nova museografía, que substitueix la que es va instal·lar després de la restauració de l’equipament, l’any 1998. El canvi ha vingut motivat pels danys que la humitat havia anat provocant al plafonatge anterior i també per la necessitat de dotar-lo d’un discurs més d’acord amb les tendències museogràfiques actuals.
Els continguts de la nova museografía han estat elaborats pel tècnic de Patrimoni Cultural del Consell Comarcal, l’historiador Carles Gascón, mentre que el disseny i la producción han anat a càrrec de l’empresa Geosilva. L’actuació ha comportat una inversió de 8.000 euros, finançada amb fons provinents del Consorci Ruta dels Oficis d’Ahir (CROA).
En la nova museografía hi té un pes preponderant la imatge, amb diverses fotografíes històriques de pous de gel, tot i que no n’hi ha cap del mateix pou d’Oliana, ja que no se n’ha trobat cap mena de documentació. També s’expliquen els origens dels pous de gel, que se situen al segle XVII i coincideixen amb l’anomenada petita edat de gel. En un altre apartat, es fa una descripció de les principals característiques constructives del pou d’Oliana.
La restauració del Pou del Gel d’Oliana va permetre salvaguardar aquesta singular construcción soterrada i, alhora, incorporar-la a la Ruta dels Oficis d’Ahir que va promoure el Consell Comarcal i de la qual formen part altres equipaments com l’antiga farinera de Montferrer, la fàbrica de llanes d’Arsèguel i els museus de les Trementinaires a Tuixent, dels Raiers a Coll de Nargó, i de la Vinya al Pont de Bar.
L’acte d’inauguració tindrà lloc dissabte a les 6 de la tarda amb una visita guiada i seguirà una hora després, a l’Ajuntament, amb la presentación del llibre Pous de glaç. Bages, Berguedà, Solsonès i Vallès Occidental, d’Albert Fàbrega.
La Seu d’Urgell, 4 de juny de 2014