El conjunt de les actuacions encara la recta final, que conclourà a final d’any
El Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha presentat aquest dimarts la web i l’APP del projecte Camina Pirineus de posicionament ecoturístic. Es tracta d’uns recursos molt complets, ja que hi apareixen referenciats gaire dos mil elements d’interès, tant de patrimoni cultural com de natura, geografia o actes populars, entre altres. La web (www.caminapirineus.com) i l’APP (Camina Pirineus) són molt dinàmiques, amb mapes interactius, infografies i dades que permeten els usuaris crear-se els seus propis recorreguts, els seus itineraris a la carta.
En la web i l’APP s’hi poden trobar, per exemple, 589 cims i colls, 159 paisatges, 48 itineraris ecoturístics, 442 elements de patrimoni cultural, 118 actes populars, 161 allotjaments turístics, 88 productors agroalimentaris o 39 empreses esportives, entre altres.
El projecte Camina Pirineus encara la recta final, que conclourà a final d’any, quan s’hagin completat totes les actuacions previstes. Dels 1.024 quilòmetres de camins programats, més de 700 ja estan desbrossats, condicionats i senyalitzats, amb 500 pals i 700 banderoles d’indicacions instal·lades. Actualment s’està treballant en els darrers itineraris als municipis d’Oliana, Peramola i Bassella. A aquests senders s’hi ha d’afegir 3 camins verticals. També s’han col·locat 19 plafons municipals i uns altres 6 plafons d’escalada
D’altra banda, estan ja instal·lats 21 miradors panoràmics, 3 miradors de cim i 3 balcons de cel i la passera per a persones amb mobilitat reduïda a Sant Joan de l’Erm, a més de 2 àrees i 2 aparcaments d’autocaravanes. Només resten pendents de col·locar 2 dels 4 aguaits ornitològics previstos i una passarel·la sobre el riu Valira. Camina Pirineus inclou també un inventari de camins, un estudi de mercat, dos vídeos i més de 2.200 fotografies, a més del programa Vetlladors del Territori.
Camina Pirineus és ’una iniciativa avalada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i liderada pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell amb el suport de la Diputació de Lleida i el Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat. També hi col·laboren els 19 ajuntaments de la comarca, les 11 entitats municipals descentralitzades (EMD) i 15 associacions i entitats, a més de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i els Parcs naturals de l’Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró.
Alt Urgell, 10 d’octubre de 2023