El Síndic de Greuges signa amb el Consell Comarcal de l’Alt Urgell un conveni per garantir els drets a la comarca

Aquest conveni reforçarà la presència de la institució al territori per recollir les queixes i consultes de les persones residents

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, i la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Josefina Lladós, han signat un conveni de supervisió singularitzada. A l’acte hi ha assistit Anna Martí, síndica municipal de greuges de la Seu d’Urgell. Amb la signatura d'aquest conveni de col·laboració, el Síndic es compromet a oferir una atenció singularitzada a la comarca, que es concretarà en la tramesa al Consell d'un informe anual que reculli la situació de les queixes tramitades que facin referència a les diverses administracions de la comarca, i un detall estadístic de les consultes provinents de persones i entitats residents a l’Alt Urgell. El síndic també podrà assistir a un plenari del Consell per exposar i debatre l'informe esmentat o davant els plenaris dels ajuntaments de la comarca que ho sol·licitin.

El conveni també estableix l’obligatorietat del Síndic de fer un mínim de dues visites l’any a poblacions de la comarca per recollir les queixes i consultes que puguin tenir les persones residents.

Per la seva banda, el Consell divulgarà la figura del Síndic al territori i les diferents vies per accedir-hi sense necessitat de traslladar-se a Barcelona: per mitjà del telèfon gratuït 900 124 124, el web www.sindic.cat, per correu postal amb sobres de cobrament a destinació o directament a través de la visita de personal assessor de la institució a la comarca.

Amb la signatura d'aquest conveni d'avui ja són 41 els convenis de supervisió en funcionament. D’aquests convenis, 38 són amb municipis; dos, amb consells comarcals –Cerdanya i Alt Urgell–, i un altre, amb el Conselh Generau d'Aran.

El mateix Síndic de Greuges ha intervingut davant del Consell d’Alcaldes de l’Alt Urgell, que s’ha celebrat aquest divendres a Alàs, per exposar els aspectes més destacats del conveni i el suport que representarà per a les institucions i la ciutadania de la comarca.

En el Consell d’Alcaldes s’han tractar diverses qüestions que afecten al conjunt del territori, entre les quals les que fan referència als diversos projectes FEDER que s’estan desenvolupant a la comarca, el Pla de Reactivació Econòmica, les telecomunicacions i les obres d’infraestructura com el túnel de Tresponts i la carretera de la vall de la Vansa i Tuixent.

L’Alt Urgell, 28 de maig de 2021