La cultura riaera aspira a ser considerada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat
La Baixada dels Raiers de Coll de Nargó arriba a la seva 32a edició, i ho fa celebrant els avenços fets per tal que aquesta tradició sigui considerada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
La Comissió de la Unesco ha informat recentment que la candidatura multinacional “El ràfting amb fusta”, presentada per Àustria, Txequia, Alemanya, Letònia, Polònia i Espanya, de la qual formen part els Raiers de Nargó, serà considerada per a la seva inscripció el 2022 a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
L’Associació de Raiers de la Ribera del Segre se suma als esforços que està fent la International Association of Timber Raftsmen (IATR) per tal que el resultat sigui un èxit i encarem aquesta 32a edició amb il·lusió, conscients que encara cal tenir en compte l'estat de pandèmia en el qual ens trobem. Per segon any, l’Associació de Raiers de Coll de Nargó ha preparat unes mesures especials que permeten complir amb la normativa de seguretat establerta pels organismes oficials per tal d’evitar qualsevol risc. La localització de sortida de la Baixada dels Raiers i la d’arribada, així com el recorregut, permeten mantenir les distàncies de seguretat als participants i espectadors. Per altra banda, s’ha canviat el format del dinar popular, que serà menjar per emportar.
El dia 14 d’agost doncs, els Raiers de Coll de Nargó començaran l’enraida a partir de les 10 h del matí als Clops de Fígols, des d’on s’iniciarà la baixada, prevista per a les 12 h.
L’ofrena floral ala font de la Dona del Raier, en honor a totes les dones que cuidaven la casa i la família en absència dels raiers (obra de l'artista Philippe Lavaill) es manté i tindrà lloc a les 16 hores, sempre mantenint les distàncies de seguretat establertes.
La construcció dels rais tindrà lloc entre el 9 i el 13 d’agost, a partir de les 19 hores a la plaça de l’Ajuntament.
NOVA IMATGE I NOVA CAMPANYA #AIXÒRAI
Aquest any els Raiers de Nargó estrenen logotip, amb una tipografia creada pel raier i dissenyador gràfic Adrià Molins. L’Adrià s’ha inspirat amb l’original tipografia de les plaques dels carrers de Coll de Nargó, que ha recuperat i digitalitzat.
Juntament amb aquesta nova imatge, i en motiu de la cursa per ser Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, l’Associació de Raiers de la Ribera del Segre ha iniciat una campanya a través de les xarxes socials per animar a la gent a participar d’aquesta tradició.
A través de l’expressió #Aixòrai, que significa “cap problema”, es vol transmetre que la obtenció d’aquesta fita no serà difícil si hi col·labora tothom.
MÉS INFORMACIÓ
«Ara aquell món se n'ha anat / Ja no m'heu de menester/ El temps dels rais ha passat / I jo en sóc el tram darrer». Tal com diu aquesta estrofa de Marcel Fité, musicada pel grup Darrer Tram, el temps dels raiers fa anys que es va acabar, coincidint amb la construcció d'embassaments que feia impossible el descens pel riu (cap als anys 30).
La Baixada dels Rais és una festa que recorda a les noves generacions d'on venim, qui eren els nostres padrins, com treballaven la fusta i com era de dura la seva professió. No es tracta només de baixar pel riu, dies abans cal preparar els trams i anar a buscar les redortes, per tal que el dia de la Baixada només calgui enraiar.
Una de les particularitats que té la Baixada de Nargó és que no recorda només els homes i el seu ofici, sinó que també és una festa en homenatge a les dones dels raiers, amb una ofrena floral a una font del poble dedicada a elles. Com deia en Ton Marot, fill de raier, «eren les dones les que patien i s'havien de fer càrrec de totes les feines de casa, del camp i dels fills mentre els homes eren fora».
Per a aquells que vulguin conèixer la tradició a través de les cançons, ho poden fer amb el grup El Darrer Tram. És un grup format per: Juan Ramón Roldán (1a Guitarra), Pablo Andrés Giménez (Flauta travessera), Àngel Ribas (Acordió), Joan Ramon Gracieta (Veu i Guitarra) i Laura Fité (Recitat).
El grup es va formar el 2011 exclusivament per presentar l'obra El cançoner del rai de l'escriptor de Coll de Nargó Marcel Fité.
Aquest recull és un homenatge a tots els que es van dedicar a aquest antic ofici. El cançoner del rai evoca i explica la inacabable postguerra.
A més d'evocar i homenatjar el treball del rai i els mateixos raiers, Marcel Fité ha reconstruït literàriament, i des de diversos angles, un món desaparegut, amb la intenció de redescobrir en la seva bellesa i d'evitar que aquest passat sigui un passat perdut