L’acte és aquest divendres a les vuit del vespre a l’Arxiu Comarcal
La realitat del despoblament a la comarca de l’Alt Urgell durant el segle XX és un fenomen característic i propi del Pirineu català al llarg de tota la passada centúria. Durant el curs 2015-2016, aquesta qüestió va ser objecte de l’interès per part de dos grups d’estudiants d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona com a treball de l’assignatura d’Història Moderna i Contemporània de primer any. Aquesta recerca tenia la intenció, d’una banda, d'apropar els estudiants als arxius i, de l'altra, de fer-los conèixer el territori d’una manera directa.
En el decurs dels treballs de l’assignatura, els alumnes van interessar-se pels casos de Senyús i Solanell, als quals van dedicar la seva recerca de forma específica. A través de la visita al poble, de la recerca de fonts escrites (bibliogràfiques i arxivístiques) i també de la memòria oral, ambdós grups han pogut resseguir la història d'aquests dos despoblats i recuperar, també, part d'una memòria col·lectiva que està en risc de desaparèixer.
Amb el títol “Pobles que van ser. Recerca sobre els despoblats de l’Alt Urgell”, Els resultats d’aquesta recerca seran presentats el proper divendres dia 14 d’octubre, a les 20.00 h, a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell. L’acte, inscrit dins del cicle “Desenterrant el passat”, comptarà amb la presència d’alguns dels alumnes i dels tutors responsables en el projecte de recerca.
“Desenterrant el passat” és un cicle de xerrades i activitats vinculades al coneixement del passat de la comarca de l’Alt Urgell, organitzat pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell.
Imatge: El poble de Senyús l’any 2012 amb una foto sobreposada de l’any 1955. Julio Quílez / ACAU Fons Carme Espluga
L’Alt Urgell, 11 d’octubre de 2016