Formació de cuiners de menjadors escolars en el marc del projecte Mengem d’Aquí

Va estar dirigida per Jordi Tomàs i Fundació Alícia

El passat dia 15 octubre va tenir lloc al restaurant de l’Hotel Cerdanya EcoResort de Prullans una formació adreçada a tot el personal de cuina dels menjadors escolars de l’Alt Urgell i la Cerdanya.

La formació va anar a càrrec dels cuiners Jordi Tomàs, del Cerdanya EcoResort i Marc Puig-Pey, de la Fundació Alícia del Món Sant Benet, i va comptar amb la col·laboració d’Elena Roura, també de la Fundació Alícia. Cerdanya EcoResort va rebre, l’any 2018, el premi Remenja’m, una distinció per ser un restaurant respectuós i conscienciat en evitar el malbaratament. Per la seva part, Fundació Alícia assessora el projecte Mengem d’Aquí per valorar l’evolució de la implementació del projecte.

A la formació hi van participar un total de 17 cuineres i cuiners i ajudants de cuina dels menjadors escolars adherits al projecte www.mengemdaqui.cat, amb el suport de personal tècnic del Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i el Consell Comarcal de la Cerdanya.

Aquesta formació s’emmarca dins del projecte estratègic Mengem d’Aquí de promoció del consum del producte local en els menjadors escolars del Consorci GAL Alt Urgell Cerdanya, en col·laboració amb els Consells Comarcals de les dues comarques, i amb el finançament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en el marc del programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020, i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

La formació va tractar sobre aquelles necessitats que el personal de cuina havia detectat dins dels menjadors escolars. Un altre criteri que es va tenir en compte a l’hora d’organitzar la formació va ser la valoració de les enquestes de les famílies i les assemblees d’usuaris del menjador, que es van desenvolupant al llarg del curs escolar, i els informes que recentment ha elaborat Fundació Alícia respecte la implementació del projecte durant aquests tres anys.

La formació va tenir lloc dins del restaurant i es van cuinar un gran nombre de receptes, pensades per a cuinar-se dins dels menjadors escolars, sense proteïna animal.

El personal de cuina dels menjadors van poder preguntar i intercanviar experiències amb els assistents. En finalitzar la sessió va tenir lloc una degustació dels plats cuinats i un espai de treball final.

Arrel de la formació i d’altres reunions, es va valorar la necessitat de realitzar un workshop entre personal de cuina i productors de l’Alt Urgell i la Cerdanya. Durant el mes de novembre tindran lloc dos workshops, un a cada comarca, per tal que els productors locals mostrin els seus productes i el personal de cuina puguin valorar-ho per incorporar-ho dins dels menús. Prèviament al workshop es farà una reunió amb els productors per valorar aquests tres cursos escolars de funcionament del projecte.

L’Alt Urgell, 25 d’octubre de 2019