L’Alt Urgell commemorarà el 28 de juny el Dia de l’Alliberament LGBTIQ+

S’han programat diversos actes cívics i culturals a la Seu, Oliana i Organyà

Amb motiu de la commemoració del dia de l’alliberament LGBTIQ+ que se celebra cada any el28 de juny, el Servei d’Atenció Integral LGBTIQ+ del Consell Comarcal i l’Oficina Jove de l’Alt Urgell han organitzat un conjunt d’activitats per tota la comarca.

Una de les propostes és un teatre-fòrum itinerant per les poblacions de la Seu d'Urgell, Organyà i Oliana. Anirà a càrrec de l’Escola de Teatre de la Seu d’Urgell i de Colors de Ponent, una entitat experta en diversitat sexual i de gènere. Les actuacions estan programades per als dies 26, 27 i 28 de juny. Cal inscripció prèvia a través de l’adreça de correu electrònic igualtat@capau.cat

El dia 3 de juliol, a Oliana, nens i nenes de 2 a 12 anys i les seves famílies podran participar en la instal·lació de joc interactiva Joc al quadrat, una creació de l’associació La Tribu Juganera. Es tracta d’una instal·lació mòbil amb eixos temàtics sobre la realitat LGBTIQ+.

S’ha programat també una formació sobre diversitat sexual i de gènere, adreçada a professionals del lleure, que tindrà lloc els dies 18 i 21 de juny i que conduirà l’entitat Colors de Ponent. Cal inscripció prèvia a l’adreça de correu electrònic efuster@ccau.cat.

D’altra banda, aquest mes de juny s’inicia el disseny del protocol LGBTIQ+ a la comarca de l'Alt Urgell. Es tracta d’un procés comunitari, que busca el màxim d’implicació possible per part de la ciutadania. Aquest protocol és un instrument d’avaluació de l’actual estat de la comarca en matèria LGBTIQ+ i ha de servir com a eina de treball a mig i llarg termini per a futures accions en aquest àmbit.

La Seu d'Urgell, 16 de juny de 2021

 

Declaració Institucional en motiu del 28 de juny de 2021, Dia per l’alliberament LGBTI

El 28 de juny és el Dia per l’alliberament Lesbià, Gai, Bisexual, Transsexual i Intersexual en record dels anomenats fets de Stonewall –Estats Units- que van tenir lloc el 28 juny de 1969, fa ja més de 50 anys. Aquell dia, persones transsexuals i homosexuals van dir prou per primer cop a la discriminació a la que havien estat sotmeses durant segles i va néixer el moviment d’alliberament LGTBI.

Aquest 2021, marcat encara per la influència de la Covid-19, que ens ha obligat a recloure’ns i utilitzar nous canals per relacionar-nos entre nosaltres, i ha permès seguir observant quin és el grau de discriminació real de les persones LGTBIen el seu àmbit més proper com és la casa familiar. I hem de dir que, si bé a Catalunya la immensa majoria de les persones LGTBIno s’han vist vexades per la seva identitat o orientació sexual, s’han detectat alguns casos de LGBTI-fòbia a la pròpia llar, en especial de persones trans* molt joves, així com també la deplorable LGBTI-fòbia a les xarxes socials. Un cop iniciat el retorn a una certa normalitat, observem amb molta preocupació les agressions físiques violentes que estem coneixent aquests dies als mitjans de comunicació.

Avui a Catalunya, que va liderar l’avanç en el reconeixement de les persones LGTBIamb l’aprovació de la Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, tenim eines per ajudar a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, com són els Serveis d’Atenció Integral LGBTI (SAI), desplegats a tot el territori, que des de la proximitat s’han convertit en punt d’informació, assessorament, recolzament de les persones LGTBI i de visibilització del col·lectiu i on estan pivotant les polítiques públiques LGBTI transversals, independentment de que aquestes visquin en una gran ciutat o en el poble més petit. I també el compromís de Mossos d’Esquadra i policies locals en la lluita contra la LGBTIfòbia.

D’altra banda, la recent aprovació de la llei 19/20 de 30 de desembre, d’Igualtat de tracte i no discriminació, és un gran pas endavant atès que permet una protecció integral i per via administrativa contra la LGBTIfòbia i contra qualsevol mena de discriminació, i preveu el desplegament d’un nou reglament sancionador.

Volem reivindicar i defensar els drets del col·lectiuLGTBI, i atès que encara hi ha focus d’LGTBI-fòbia a casa nostra, fem una crida a les persones afectades a no callar i utilitzar els canals que tenen al seu abast en el nostre municipi i comarca, i demanem a tota la ciutadania que s’impliqui en la defensa dels drets i llibertats de les persones LGTBI. Al cap i a la fi, els drets del col·lectiu LGBTI són els drets de tothom, com a Drets Humans que són.

I per això, donem suport i fem pròpies les reivindicacions que el Consell Nacional LGBTI fa públiques en el seu manifest:

El rebuig a la limitació de la llibertat que en el Registre Civil encara impedeix el registre de les famílies homoparentals o el canvi de nom de les persones trans*; que des de Catalunya es pugui gestionar el dret d’asil i la protecció de manera especial d’aquelles persones LGTBI que es troben en situacions vulnerables i de les que no han pogut accedir a una regularització de la seva situació legal.

Continuar avançant en la formació específica pel professorat de la diversitat i de la realitat LGTBI, que permeti la creació d’espais segurs i de confiança per l’alumnat LGTBI, respectuosos i lliures d’LGTBI-fòbia, i la modificació de tots els impresos i formularis administratius de caràcter sexista i/o binarista.

En el camp de la salut cal garantir el dret  a la reproducció assistida a dones lesbianes i als homes trans* i  la reducció de les llistes d’espera en aquest camp.

Continuar la descentralització del Servei de Trànsit, que atén les persones TRANS*, implementant la seva presència a totes les regions sanitàries de Catalunya per facilitar els processos de transició arreu.

Millorar l’accés a la informació de les persones sordes lgbti en igualtat de drets de la resta de ciutadania, la creació i administració d’un d’espais inclusius i segurs per a les persones grans LGTBI i/o intergeneracional LGTBI (residència, apartaments amb serveis, etc.) així com la formació de les persones que treballin amb persones grans i dependents.

Tenir molt present el món rural, on el nombre de persones del col·lectiu LGTBI és menor i està més disseminat, ajudant a disposar d’espais de trobada i oferir serveis de suport al col·lectiu i promoure activitats que ajudin a visualitzar-lo des de l’administració de proximitat.

Continuar implementant la llei 11/2014 adaptant-la a les noves necessitats i traduint els seus articles en accions, protocols i Plans de polítiques públiques d’una manera integral on totes les administracions i la societat civil trobin els espais en comú per fer-ho possible.

Consell Nacional LGBTI de Catalunya