Enguany s’ha programat una visita cultural a la zona sud de la comarca
L’Alt Urgell té ja a punt el programa d’actes amb motiu del Dia Internacional de les Dones, el pròxim 8 de març. Hi predominen les activitats de caire cultural en què les dones hi tenen un paper clau, sense perdre de vista el caràcter reivindicatiu de la jornada.
El mateix dia 8, les entitats de dones de l’Alt Urgell, conjuntament amb el Servei d’Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal, i tenint en compte la bona acollida que va tenir l’any anterior, han organitzat una sortida cultural, oberta a totes les dones del territori, als municipis de la zona sud de la comarca: Bassella, Oliana i Peramola.
La primera parada serà a Ogern on, després de l’esmorzar que ofereix l’Ajuntament de Bassella, Jordi Cardona farà una xerrada “in situ” sobre el castell i l’antic camp de concentració.
A continuació, i arribant a Oliana, es durà a terme la visita a l’antic castell, origen del poble. Després s’anirà a visitar la col·lecció privada de bonsais d’un veí de la vila. Es dinarà a Peramola i en acabar es proposa fer una passejada fins a les fonts. Aquí conclourà la visita cultural.
Diverses entitats organitzen també activitats per commemorar aquesta data. La Biblioteca de Sant Agustí proposa el taller: “Dones i espai públic: una preocupació cinematogràfica”, adreçat principalment a públic jove, en el qual es visionaran algunes narratives de resistència i també s’analitzaran algunes representacions d’experiències femenines al carrer, desmuntant mites i tòpics, al voltant dels usos de l’espai públic que es traslladen a les pantalles a través del cinema i la nova televisió.
La proposta de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell és la conferència “Maçoneria i tradició en femení: El per què i la nostra raó d’ésser”, a càrrec de Núria Fuertes Abella, Gran Mestra de la Gran Lògia Femenina d’Espanya
A les 19,30 hi ha convocada una manifestació als carrers de la Seu d’Urgell, reivindicant els drets de les dones.
El programa d’actes incorpora també la projecció del documental Ouaga Girls, Aquest documental està ambientat a la capital de Burkina Faso, Ouagadougou, on un grup de noies joves estudien en una escola per convertir-se en mecànics de cotxes. en un país amb un atur juvenil del 52% i amb un trist passat. Trobar feina s’ha convertit en una de les grans preocupacions dels adolescents i els joves i els seus somnis i desitjos es barregen amb els valors d’un país i amb l’opinió de la societat que les envolta sobre com ha de ser suposadament una dona. Aquest passi compta amb la presentació de Karo Moret Miranda, historiadora, i investigadora de les connexions entre África i les seves diàspores en el Carib, tot avaluant religiositats, teoria crítica de la raça y del gènere en l’afrodescendent i la seva refracció en allò occidental.
Entre el 8 de març i fins al 8 de maig, a l’espai d’exposicions l’Aparador es presenta el treball de Josepa Travé, Teresa Gutiérrez i Ramon Berga “Som dona”.
També organitzen actes commemoratius del Dia Internacional de les Dones els ajuntaments d’Organyà i Coll de Nargó, i el d’Oliana, de forma conjunta amb l’Associació de Dones de la vila.
L’Alt Urgell, 6 de març de 2019