Va ser cabdal en l’establiment d’una noves bases historiogràfiques sobre la Seu d’Urgell
El proper divendres 1 de desembre, a les 20.00 h, l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat acollirà una conferència sobre la figura de mossèn Pere Pujol, arxiver de l’Arxiu Capitular d’Urgell, pronunciada pels historiadors Clara Arbués, delegada de Patrimoni del Bisbat d’Urgell, i Carles Gascón, tècnic de Patrimoni Cultural del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, en el context de l’Any Puig i Cadafalch a la Seu d’Urgell.
Malgrat el seu paper cabdal en l’establiment d’unes noves bases historiogràfiques per al coneixement del passat de la Seu d’Urgell, la modèstia i l’extrema discreció de mossèn Pere Pujol (1887-1962) no han afavorit l’ampli reconeixement que probablement mereixeria. Home molt vinculat amb l’Institut d’Estudis Catalans des de pràcticament els inicis de la institució, la seva complicitat amb Josep Puig i Cadafalch fou imprescindible i necessària per a la formulació i l’execució de les primeres fases de restauració de la catedral de Santa Maria d’Urgell. En aquest sentit, la publicació de la monografia sobre la catedral d’Urgell a nom de Josep Puig i Cadafalch l’any 1918, hauria estat impossible sense l’aportació de mossèn Pere Pujol, el qual declinà, però, figurar com a coautor de l’obra.
Aquesta conferència clourà els actes programats durant els mesos d’octubre i novembre a la Seu d’Urgell en commemoració del 150è aniversari del naixement de Josep Puig i Cadafalch. Aquesta celebració ha comptat amb diferents actes que s’han desenvolupat durant els mesos d’octubre i de novembre i que han tingut, com a element central, l’exposició titulada Una nova catedral? Puig i Cadafalch i les restauracions de la catedral d’Urgell al segle XX, visitable a la Sala la Cuina-Centre Cultural les Monges, fins al dia 9 de desembre.
Fotografia: Mossèn Pere Pujol en la seva maduresa. Arxiu Diocesà i Capitular d’Urgell.
L’Alt Urgell, 29 de novembre de 2017