També s’han aprovat les declaracions de BCIL de cinc elements patrimonials més
El Consell Comarcal de l’Alt Urgell, fent ús de la competència de declarar béns culturals d’interès locals en municipis inferiors als 5.000 habitants, segons queda establert en la Llei 9/1993, de Patrimoni Cultural Català, ha declarat en el seu darrer ple, celebrat el passat 9 de juny de 2011, sis nous conjunts del patrimoni immoble de la comarca sota aquesta categoria de protecció.
De tots els elements declarats, destaca l’ermita de Sant Antoni del Tossal, al municipi d’Alàs i Cerc, la qual és la realització més notable que l’estil modernista ha deixat a la comarca de l’Alt Urgell. El seu artífex, l’arquitecte Antoni Bergós és un dels més reconeguts arquitectes que que van treballar a la comarca durant el segle XX, amb projectes tan significatius com el primer pla urbanístic de la Seu d’Urgell, l’edifici de l’escorxador d’aquesta població i la biblioteca Escaler d’Oliana. Cal destacar que en el seu projecte de l’ermita de Sant Antoni introdueix alguns elements formals extrets directament del llenguatge constructiu d’Antoni Gaudí, arquitecte a qui va estar vinculat durant la segona i la tercera dècades del segle XX.
Darrere la construcció d’aquest temple singular, hi ha la història d’Antoni Secases i Pagés, veí d’Alàs emigrat a Amèrica, el qual, enmig d’una forta tempesta al mig de l’oceà Atlàntic va fer el vot de dedicar una ermita a sant Antoni prop del seu poble natal si se’n sortia amb vida. Finalment, i després d’una sèrie de contratemps de diversa consideració, l’ermita seria consagrada solemnement el dia de sant Antoni abat de 1930, de la mà del bisbe Justí Guitart.
A banda de les seves particularitats estilístiques i de la història que amaga, la ubicació de l’ermita de Sant Antoni i la seva fesomia fan d’ella un dels principals referents visuals de l’entorn immediat de la capital comarcal.
A banda de l’ermita de Sant Antoni, també han estat declarades d’interès cultural l’església de Sant Julià del Ges, també del municipi d’Alàs i Cerc, les esglésies de la Mare de Déu de l’Esperança de Torà de Tost i de Santa Coloma de Montan de Tost, totes dues del municipi de Ribera d’Urgellet, l’església romànica de Santa Eulàlia d’Asnurri, de Valls de Valira i la façana de l’antiga rectoria de Bar, bon exemple d’arquitectura popular dels segles XVIII-XIX, dins del municipi de Pont de Bar.
La Seu d’Urgell, 22 de juny de 2011.