L’estrena de la Dansa del Foc de Tuixent, principal novetat de la Festa i Fira de les Trementinaires

Gairebé una trentena d’activitats aquest cap de setmana a la vall de la Vansa i Tuixent

La Festa i Fira de les Trementinaires estrenarà aquest dissabte, dia 25, la Dansa del Foc de Tuixent, que es ballarà durant l’encesa de la foguera de plantes aromàtiques. La dansa, tant pel que a la música com a la coreografia, ha estat creada per Pep Lizandra, un dels més actius divulgadors de la música i la dansa tradicional del Pirineu i que participa a la Festa de les Trementinaires des de la primera edició, l’any 2000.

La Dansa del Foc de Tuixent és oberta a tohom qui vulgui ballar-la. Prèviament, a la tarda, se’n farà un assaig dins del Taller de Danses que el mateix Pep Lizandra impartirà a Sorribes de la Vansa. La dansa inclou un preludi del qual en seran protagonistes els nens i les nenes de l’escola de Tuixent. La dansa s’ha creat per donar més solemnitat a l’acte d’encesa de la foguera de plantes aromàtiques i té l’objectiu de ballar-se cada any de cara al futur.

Un altre acte de gran significat es farà just abans de l’estrena de la dansa. Es tracta d’un homenatge a Josep Garcia Muixí, el popular cantaire Jaumet de Tuixent, que va morir el passat mes de novembre i que serà el gran absent de la Festa de les Trementinaires d’enguany, on sempre cantava El llodrigó i d’altres cançons tradicionals.

D’altres novetats són un taller de tint natural per a llana, a càrrec d’Artesania Tèxtil Jové, de Cornellana, i un altre sobre l’ús de plantes i flors en la cosmètica, que impartirà Núria Gavaldà, d’Essències de Tuixent. Justament flora i alta cosmètica seran tractades en una xerrada que oferiran la directora del Museu del Perfum d’Andorra, Imma Zamora, i la botànica Montserrat Brugulat. Un altre dels tallers programats és el de cuina i remeis de l’ortiga, a càrrec de Suzette Böringer, d’Herboristeria Cal Nogué d’Ossera.

Itineraris botànics, visites guiades al Museu i al Jardí Botànic de les Trementinaires, presentacions literàries, espectacles infantils, balls, concerts i la fira d’herbes remeieres i productes naturals completen el programa d’actes.

Foto: Pep Lizandra, a la dreta, amb Pep Jaumet, que serà recordat a la Festa de les Trementinaires d’enguany.

La Seu d’Urgell, 21 de maig de 2013.