La família Fàbrega d’Argestues rep el premi Solar 2013 per la seva aposta per les energies renovables

El guardó és un reconeixement a l’ús de l’energia solar a la granja i a les cases rurals

El projecte “casa Rural d’Argestues” ha obtingut el Premi Solar 2013, que atorga la secció espanyola de l’Associació Europea per a les Energies Renovable, (EURO SOLAR), en la categoria de propietaris o usuaris d’instal·lacions que utilitzen energies renovables. El guardó representa un reconeixement a la família Fàbrega, artífex de la recuperació del poble d’Argestues (municipi de les Valls d’Aguilar), primer amb la creació d’una granja de vaques i després amb la construcció de fins a cinc cases de turisme rural, totes elles abastides per una instal·lació de plaques solars.

Era l’any 1973 quan es va construir una granja de vaques lleteres al poble deshabitat d’Argestues. Davant la impossibilitat de connectar-se a la xarxa elèctrica —la línia més propera es trobava a 6 km—, l’explotació va funcionar durant gairebé vint anys amb un grup electrògen, fins que el 1992 l’aleshores propietari Josep Fàbrega es va acollir a un programa d’electrificació rural amb plaques solars. Un any després, s’hi celebrava la primera Trobada d’Usuaris d’Energia Solar de Catalunya, amb la participació estelar de Comediants.

L’any 1999, la filla de Josep Fàbrega, Rosa, i el marit d’aquesta, Kami, van construir, sobre les runes de les antigues cases del poble, la primera casa de turisme rural, que es va connectar a la instal·lació solar, que ja l’any 2002 es va haver de doblar per atendre les necessitats de consum del moment. El 2012 s’ha fet una nova ampliació de la instal·làció. Actualment ja són cinc les cases de turisme rural obertes al públic a Argestues, amb una capacitat total de 34 persones, i que ja han acollit turistes dels cinc continents. Parel·lament, a la granja, les vaques han estat substituïdes per ovelles i cabres. I tot plegat, amb l’energia més neta possible: la del sol.