La Jornada dels Refugis Càtars de Castellbò farà memòria del Vè centenari de la destrucció del castell amb una trobada de municipis de l’antic vescomtat

Amb l’inici de les Jornades dels Refugis Càtars a l’Alt Urgell diverses poblacions de la comarca organitzen diverses celebracions per fer memòria d’un passat en què el Pirineu fou un temible focus de dissidència política i religiosa. El proper cap de setmana del 10 i l’11 d’agost aquestes jornades arriben a Castellbò amb un complet programa amb concerts, tallers de danses medievals, espectacle de focs, cercaviles, visites guiades i el Mercat Càtar, un mercat de productes artesanals que se celebra en aquesta població des de l’any 2000.

Com a particularitat d’enguany, durant la Jornada es farà memòria del cinquè centenari de la destrucció del castell que dóna nom a la vila i a tota la vall, que es dugué a terme per ordre del rei Ferran el Catòlic l’any 1513. Per celebrar aquesta efemèride, s’ha organitzat una trobada de municipis de l’antic vescomtat de Castellbò diumenge dia 11 d’agost a la tarda. Aquesta trobada, oberta a tot el públic, espera reunir els representants dels més de quaranta municipis i entitats municipals descentralitzades de l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà i la Cerdanya, que en algun moment de l’edat mitjana van formar part del vescomtat de Castellbò.

L’acte comptarà amb diversos parlaments de les autoritats i amb una xerrada sobre l’evolució territorial del vescomtat des dels seus orígens a finals del segle X fins a la seva incorporació a la Corona al segle XVI, aspecte aquest darrer que seria una conseqüència directa de la campanya del rei Ferran el Catòlic i de la destrucció del castell l’any 1513.

La Jornada dels Refugis Càtars de Castellbò és una proposta cultural organitzada per l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò, l’Entitat Municipal Descentralitzada de la Vila i Vall de Castellbò i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, i compta amb la col•laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Fotografies:
Col•legiata i restes del castell de Castellbò. Consell Comarcal de l’Alt Urgell.
Danses i música al mercat de Castellbò. Maria Giró.