La Seu d’Urgell celebra el Dia Mundial de la Poesia amb una lectura en diverses llengües

Es tracta d’un poema de Francesc Vicent Garcia (Rector de Vallfogona)

La Seu d’Urgell s’uneix novament a la celebració del Dia Mundial de la Poesia amb un acte públic que tindrà lloc a la sala Sant Domènec aquest dimarts, 21 de març, a les 7 del vespre. L’acte consistirà en la lectura del sonet. Tant si baixes la vista vers la immunda, de Francesc Vicent Garcia, conegut popularment com a Rector de Vallfogona, amb motiu dels 400 anys de la seva mort. Es tracta d’una iniciativa de la Institució de les Lletres Catalanes i la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO.

L’acte l’iniciarà i el clourà Marc Pino, alumne de l’Escola Municipal de Música de la Seu d’Urgell, que interpretarà dues peces al piano. La professora de Filologia Catalana i actual Síndica de Greuges de la Seu, Anna Martí, serà l’encarregada d’introduir la figura i l’obra de Francesc Vicent Garcia i llegirà la poesia en català en l’adaptació que n’ha fet Josep Pedrals. Paral·lelament, es farà també la lectura en llenguatge de signes. Tot seguit, el poema serà llegit amb l’accent propi de les Illes Balears i del País Valencià per lectors nadius d’aquests llocs.

A continuació, diversos lectors i lectores llegiran el poema en aranès, alemany, amazic, àrab, anglès, castellà, esperanto, francès, gallec, italià, llatí, portuguès, romanès, rus i ucraïnès. Les persones encarregades d’aquestes lectures seran ciutadans de l’Alt Urgell originaris dels diversos països en què es parlen aquestes llengües i d’altres que són alumnes o exalumnes de l’Escola Oficial d’Idiomes de la Seu d’Urgell.

L’activitat està organitzada per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, la Biblioteca Sant Agustí, el Servei Educatiu Alt Urgell–Cerdanya, l’Escola Oficial d’Idiomes, l’Escola Municipal de Música, l’Associació Llibre del Pirineu i Òmnium Cultural.

Imatge: Francesc Vicent Garcia, en il·lustració d’Ignasi Blanch

L’Alt Urgell, 21 de març de 2023