Més d’una vintena d’actes per recordar l’antic ofici de les dones dels remeis de muntanya
La vall de la Vansa i Tuixent acollirà, aquest cap de setmana, la setzena edició de la Festa i Fira de les Trementinaires, un esdeveniment que té per objectiu recordar les dones que havien fet de la recol·lecció d’herbes guaridores i l’elaboració de remeis tradicionals el seu ofici. Més d’una vintena d’actes conformen un programa amb itineraris botànics, tallers, taules rodones, visites guiades, danses, música, espectacles infantils i presentacions literàries. La fira d’herbes remeieres i productes naturals omplirà tota la jornada de diumenge a Tuixent.
Enguany s’ha volgut donar protagonisme a una de les plantes remeieres més populars arreu de Catalunya: el timó o farigola. Així, dissabte a la tarda tindrà lloc una tertúlia al voltant d’aquesta herba, que comptarà amb la participació de la biòloga i farmacèutica Astrid van Ginkel; el xef del restaurant Ca l’Amador de Josa de Cadí, Diego Alías; i la cuinera del restaurant El Molí de Fórnols, Beatriu Majoral. Tot seguit, es farà un tast guiat de productes elaborats amb timó. A més a més, Suzette Böringer, de l’herboristeria Cal Nogué d’Ossera, impartirà diumenge un taller de xarops per a la tos elaborats amb timó i altres plantes indicades per a les afeccions del sistema respiratori.
Un dels moments amb més simbolisme de la festa és la cremada d’una foguera de plantes aromàtiques, la nit de dissabte, que anirà precedida de la Dansa del Foc de Tuixent, creada i dirigida per Pep Lizandra, que és qui coordina tot l’apartat de música i dansa de la festa.
La fira d’herbes remeieres i productes naturals comptarà amb la presència de 35 artesans, entre els que hi haurà tots els de la vall. Paral·lelament, s’aniran desenvolupant altres activitats com ara el tradicional Ball de Llancers, el concurs Tens un bon nas?, l’espectacle infantil Contes de la mare i la presentació dels llibres Les dones sàvies de la muntanya, de David Martí, i Vivències, contes i poesia, de Maria Minguell.
La Seu d’Urgell, 14 de maig de 2015