Hi destaca la instal·lació d'art públic "Sabates vermelles"
Segons les dades de la darrera enquesta de violència masclista a Catalunya, 1 de cada 4 dones ha patit violència masclista greu al llarg de la seva vida.
Per contribuir a la presa de consciència de la gravetat d’aquest fet i de les seves causes estructurals, i amb motiu del 25 de novembre, dia internacional contra la violència masclista, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones, el Servei d’Intervenció Especialitzada i l’Oficina Jove de l’Alt Urgell promouen diverses activitats de conscienciació de la població, i enguany es sumen a la campanya-acció “Sabates Vermelles, instal·lació d’art públic”.
Aquesta acció va ser impulsada l’any 2009 per l'artista feminista mexicana Elina Chauvet, per conscienciar i solidaritzar davant la violència cap a les dones del món, per la mort de dones, nenes i joves que segueixen desapareixent i sent assassinades. La iniciativa s’ha anat difonent des de Mèxic per tot el món a través d’aquesta instal·lació que es construeix col·lectivament en un espai públic. En aquesta obra d’art col·lectiva es distribueixen a terra sabates de tota mena pintades prèviament de color vermell. Cada parell de sabates representa una dona que ja no hi és.
Les organitzadores fan una crida a tota la població perquè hi col·labori donant sabates, ajudant a pintar-les o participant en l’elaboració de la instal·lació que es situarà a la Plaça Soldevila (al costat del centre cívic) el dia 25 de novembre a les 12 del migdia. A les 13 hores es llegirà el manifest.
La recollida prèvia de sabates es pot fer tant a l’Oficina Jove, com al Consorci d’atenció a les Persones o a l’Ateneu de l’Alt Urgell, o bé portar-les el mateix dia a la plaça.
Altres accions que s’emmarquen en la campanya són el teatre fòrum ‘Prou!’, conduït per la companyia ImpactaT intervencions teatrals, que tindrà lloc el dia 22 de novembre a Oliana. ‘Prou!’ és una reflexió sobre l’assetjament sexual, un espectacle interactiu i participatiu en què les persones del públic deixen de simples espectadors i passen a substituir els actors i les actrius. Assajant la realitat que potser un dia els tocarà viure, ajuden els protagonistes de l’obra a trobar noves maneres d’actuar davants de les situacions que planteja la peça teatral. Per a més informació sobre aquesta actuació es pot contactar amb l’Oficina Jove.
D’altra banda, s’han organitzat diversos tallers de prevenció de les relacions abusives als instituts de la Seu d’Urgell.
«L'esfereïdora xifra de dones assassinades és només la punta de l'iceberg d'un problema estructural»