La clau en l’elaboració d’aquest pla és la mobilització dels agents socioeconòmics i la participació ciutadana per obtenir una eina que permeti seguir dinamitzant econòmicament i socialment el nostre territori
Aquest matí s’ha presentant a la capital alturgellenca l’inici d’IMPULSA 2026-Pla Estratègic Alt Urgell-la Seu d’Urgell que pretén ser una eina que permeti seguir dinamitzant tant econòmicament com socialment tota la comarca en els pròxims deu anys. Així ho han explicat conjuntament, el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro, i l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, així com la responsable tècnica de coordinar aquest pla, Meritxell Rodríguez.
En la presentació d’IMPULSA 2026, Jesús Fierro ha explicat que la necessitat de posar en marxa aquest pla estratègic ve donada “arran d’haver viscut una crisi econòmica, o un canvi de model econòmic i social, que ens fa plantejar a on som i a on volem anar com a territori”.
Procés de diàleg entre administració i ciutadans.
El president comarcal ha remarcat que el pla té com a objectiu “la planificació estratègica única per a tota la comarca on també s’inclogui la Seu d’Urgell”, per tal d’assolir uns objectius consensuats per tots els agents socioeconòmics i les administracions públiques del territori.
Per la seva part, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, ha coincidit amb el president alturgellenc que amb IMULSA 2026 “es vol escriure un full de ruta entre administracions públiques, veïns i veïnes i empreses per trobar, entre tots, les línies estratègiques que facin possible tirar endavant la comarca tant des del punt de vist econòmic com social, amb l’objectiu que el futur no ens agafi desprevinguts”.
Val a dir que l’últim gran debat d’aquestes característiques es va produir entre els anys 1998 i 1999, materialitzant-se el Pla Estratègic de la Seu d’Urgell. En l’actualitat, es creu oportú determinar la direcció de l’Alt Urgell i de la Seu d’Urgell conjuntament a partir d’un procés de diàleg entre els agents privats, la ciutadania i l’administració. En aquest sentit, Fierro ha fet una crida a la participació de tothom a l’hora de la seva elaboració i ha volgut subratllar, també, que “aquest pla és possible gràcies a la bona relació entre l’Ajuntament de la Seu i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell”. L’alcalde urgellenc també ha ressaltat “el bon binomi” format per l’Ajuntament de la Seu i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell “a l’hora de treballar estratègicament plegats per encara el futur de tota la comarca”. Batalla ha abundat: "el pla és un element viu de participació i dinamització per tal que tos els alturgellencs aboquin les seves propostes amb l’objectiu d’obtenir un resultat realista per poder confeccionar les estratègies necessàries per dinamitzar la comarca”.
IMPULSA 2026: tres fases
El Pla Estratègic Alt Urgell-la Seu d’Urgell que pretén elaborar un instrument que permeti treballar de forma planificada i amb eficiència, amb uns objectius clars per prendre decisions encertades en un futur.
“Així doncs, avui arrenca IMPULSA 2026, un procés de diàleg entre agents públics i privats, administracions i ciutadans de tota la comarca de l’Alt Urgell, on tothom hi és convidat a participar”, ha manifestat Meritxell Rodríguez, responsable tècnica de coordinar-lo.
Aquest projecte participatiu, que engloba la Seu i l’Alt Urgell, i que marcarà les línies d’actuació fins l’any 2026 consta de tres fases. La primera és la fase de la diagnosi; la segona es marcaran els objectius i estratègia, mentre que la tercera fase s’elaborarà el pla d’acció. A més a més, cadascuna d’aquestes tres fases comptarà amb les seves eines de participació.
El procés participatiu d’IMPULSA 2026 comptarà amb diverses eines d’informació, consulta i comunicació: un web, correu electrònic, un butlletí, les xarxes socials (Facebook, YouTube i Whatsapp) i l’espai anomenat Fem un cafè? que facilitarà la participació oberta tant grupal, temàtica com focal.
Pel que fa al calendari d’aquest projecte participatiu, l’any 2017 tindrà lloc l’elaboració del pla, mentre que a partir de 2018 ja es podran aplicar les estratègies tant econòmiques com socials que en sorgeixin, fins al 2026.
IMPULSA 2026 compta amb una taula de pla estratègic, una comissió tècnica del pla i un equip de coordinació. El pla també disposa amb l’assistència tècnica de l’empresa DALEPH. Val a dir que el preu d’adjudicació d’aquesta empresa ha estat de 41.950 euros, que ha comptat amb una subvenció de 33.560 euros per part del Servei d'Ocupació de la Generalitat de Catalunya