S’han programat diversos actes amb el lema ‘Obrim els armaris’ per celebrar la diversitat sexual, afectiva i de gènere per reconèixer i respectar que cada persona és única i valuosa per a la societat.
L’Alt Urgell s’afegeix a la commemoració del dia internacional de l’Orgull LGTBI+, el 28 de juny, amb un seguit de propostes que arrenquen ja el dia 25 a la Sala Immaculada de la Seu d’Urgell amb la projecció del documental “Parlem d’identitats de gènere al món rural i agrari” a càrrec d’Unió de Pagesos, a les set del vespre. El reportatge vol donar visibilitat a la realitat que viuen les persones amb diferents identitats en el món rural i agrari i reflexiona sobre polítiques públiques, recursos, referents i prioritats necessàries en clau de gènere i identitat. Després del documental s’ha organitzat una taula rodona amb la participació de Laia Angrill, pagesa de Peramola; Raquel Serrat, responsable nacional del sector social de dones d’Unió de Pagesos; Íngrid Pérez, educadora social i activista LGTBIQ+ del Pallars Sobirà, i Mario Mata, que regenta una casa de turisme rural a Tuixén.
El dia 27,vigília del dia internacional de l’Orgull LGTBI+, a les set del vespre al pati de la Biblioteca Sant Agustí de la Seu, es presentarà un mural elaborat per l’alumnat de Batxillerat Artístic de l’Institut Joan Brudieu i es podrà gaudir de l’actuació “Bon profit!” d’Ofèlia Drags, transformista autòctona de la Seu d’Urgell que pretén normalitzar la llengua catalana a l’escena drag.
Els actes es promouen des del Servei d’Atenció Integral (SAI) de l’àrea d’Igualtat del Consell Comarcal de l’Alt Urgell amb el doble objectiu de posar en primer pla referents de la realitat LGTBI+ al nostre territori i d’aconseguir l’atenció i una bona acollida per part de la ciutadania amb la idea d’ampliar les propostes a la resta de comarca en edicions futures. Des del SAI es vol recordar que la lluita pels drets LGTBI+ no es limita a un sol dia de l’any sinó que ha de ser un exercici quotidià, individual i col·lectiu, i és per això que al llarg de l’any es fan activitats de sensibilització i conscienciació en diversos espais de la comarca per garantir que ningú visqui amb por o es vegi empès al sexili, un fenomen que pateixen les persones del col·lectiu LGTBI+, sobretot les que viuen en entorns rurals, que els porta a marxar del seu lloc de residència per poder viure de manera lliure i oberta la pròpia orientació sexual, identitat o expressió de gènere, és a dir, per poder viure tal com s’és. “Tothom mereix sentir-se segur, respectat i inclòs en la seva comunitat, visqui on visqui, des de la capital fins al poble més petit de l’Alt Urgell, i hi té el dret.” es remarca des del SAI.
Podeu consultar el programa d'activitats aquí.
L'Alt Urgell, 12 de juny de 2024