Es comencen a visualitzar les primeres actuacions del projecte finançat amb fons europeus FEDER
El projecte Camina Pirineus, que recuperarà part de l’antiga xarxa de camins rals o veïnals per a poder oferir als nostres visitants una experiència ecoturística, segueix avançant. El projecte busca posar en valor la xarxa de recursos naturals i culturals per atraure visitants a la comarca i poder gaudir de la nostra zona alhora que s’aposta també per un model que permet preservar l’entorn.
Un cop realitzats els catàlegs de camins, s’ha començat a treballar en la creació de la xarxa de camins senyalitzada a la zona Nord de l’Alt Urgell, amb els municipis de Alàs i Cerc, Arsèguel, Cava, Estamariu, Pont de Bar, La Seu d'Urgell i Valls de Valira. Per a la creació de la xarxa s’està treballant en col·laboració amb els Ajuntaments i Entitats Municipals Descentralitzades de la comarca i amb la Taula de Camins de l’Alt Urgell. En les sessions de treball realitzades s’han fixat criteris per a la selecció de camins de forma consensuada. La xarxa de camins senyalitzada és l’eina que ha de vertebrar el projecte, a la qual s’hi annexaran la xarxa de recursos ecoturístics i equipaments i béns culturals.
Dins de les accions més recents, el projecte Camina Pirineus compta amb la construcció d’una àrea per autocaravanes a les poblacions d’Arsèguel i Organyà, i un aparcament dissuasiu a la població de Fígols; unes instal·lacions que es posaran en funcionament en breu i que contribuiran a una millor gestió del turisme i podran cobrir una demanda molt necessària d’aquests equipaments en les poblacions esmentades. D’altra banda,es preveu l’equipament de dos camins verticals: un a la Serra de Canals, a Oliana, i l’altre a la Roca Narieda, a Fígols. Els dos estan en fase senyalització i es preveu que puguin estar operatius a finals d’any.
Una altra acció que s’està duent a terme és la realització d’un estudi de mercat que servirà per a poder identificar els elements necessàries per a posicionar la comarca amb els nous recursos ecoturístics. L’estudi consisteix en analitzar l’oferta i la demanda en senderisme i ecoturisme posant èmfasis en l’especificitat local, alhora que investiga els mercats nacionals i internacionals. L’objectiu principal és tenir una eina de recollida permanent d’informació, la qual ha de servir tant per al sector públic com per al sector privat per a prendre decisions i traçar estratègies de futur.
Camina Pirineus compleix els objectius que es va marcant i agafa força.
Imatge: Nova àrea d'autocaravanes a Organyà
L’Alt Urgell, 25 de juliol de 2019