Les restes fòssils de la tortuga marina més gran d’Europa quedaran exposades a Coll de Nargó

La revista Scientific Reports publica l’excepcional troballa

Investigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), del Museu de la Conca Dellà (MCD) i de la universitat txeca de Masaryk, Brno, han descit a la revista Scientific Reports la nova espècie de tortuga marina de fa uns 83 milions d’any. El seu nom científic, Leviathanochelys aenigmatica significa “la tortuga leviatan enigmàtica”, en refrència Lviatan —una bèstia bíblica marina d’enormes dimensions— i a les peculiars característiques esquelètiques d’aquest animal, que va deixar perplexos els paleontòlegs que la van excavar.

La troballa ha estat presentada als mitjans de comunicació aquest dijous a l’Espai Dinosfera de Coll de Nargó. “La sorpresa va ser majúscula. El cert és que no són habituals les restes de rèptils marins als Pirineus i encara menys d’aquestes dimensions”, ha explicat Òscar Castillo, investigador de l’ICP i el MCD, que signa l’article de recerca. Les restes fòssils d’aquest rèptil, del qual només se’n coneix part de la seva closca i la pelvis, permeten estimar una longitud de closca total de 3,7 metres de llarg.

Es tracta de la tortuga marina més gran d’Europa i la segona del món, només superada pel gènere Archelon d’Amèrica del Nord, que feia fins a quatre metres i mig de llarg. “La morfologia dels fòssils també era molt curiosa, en el procés de recerca vam tenir clar que es tractava d’una nova espècie per a la ciència”, afirma el paleontòleg.

Durant el Mesozoic els Pirineus encara no s’havien alçat i la mar banyava les planes costaneres. Rius, llacs i platges eren el paisatge de moltes zones del Berguedà, l’Alt Urgell, el Pallars Jussà i la Noguera. Malgrat que els dinosaures són les espècies més representatives d’aquest ecosistema, ocasionalment també s’hi troben restes d’animals marins.

Les restes fòssils de la Leviathanochelys aenigmatica quedaran exposades a l’Espai Dinosfera de Coll de Nargo a partir de mitjans de l’any vinent, juntament amb una recreació de la tortuga en la seva totalitat i en la qual ja s’està treballant. Dinosfera forma part de Dinosaures dels Pirineus, una xarxa de museus i centres d’interpretació impulsada des de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

Imatges:

1. L'equip de paleontòlegs i l'alcalde de Coll de Nargó (primer per l'esquerra), amb els fòssils en primer terme i la rèplica de la tortuga que s'està construint al costat.

2. Les restes fòssils de la tortuga marina.

L’Alt Urgell, 17 de novembre de 2022