Paleontòlegs de tot el món visiten els jaciments de Fumanya i Coll de Nargó

Els experts seran al jaciment de Pinyes aquest dijous a la tarda

Del 18 al 20 de juliol de 2011 Sabadell acull el Primer Simposi Internacional en Paleohistologia (ISPH2011), organitzat per l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), que rebrà a una setantena d’experts en aquest camp. En aquesta trobada internacional es crearà la Societat Internacional de Paleohistologia, que convertirà aquest simposi en la seva conferència biennal de referència.

La paleohistologia s'ha anat configurant en els darrers anys com un camp de recerca interdisciplinar: una potent eina per l'estudi dels fòssils des d'un punt de vista biològic, perquè és mitjançant l'estudi histològic que es poden reconstruir característiques dels cicles vitals  de les especies, com són la taxa de creixement, l'edat de maduresa o la seva longevitat, entre altres.

El Comitè Científic d’aquest primer simposi reuneix a les gran figures de la paleohistologia actual: Timothy G. Bromage de la Universitat de Nova York,  Anusuya Chinsamy-Turan de la Universitat de Cape Town, John “Jack” R. Horner del Museu de les Rocoses i de la Universitat Estatal de Montana, Gabriele Macho de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, Kevin Padian de la Universitat de Califòrnia, Armand de Ricqlès del Collège de France i Martin Sander de la Universitat de Bonn.

Armand de Ricqlès, pare científic de molts dels investigadors actuals en aquest camp i conegut com el gran enciclopedista de la histologia òssia, es va jubilar recentment de la Càtedra de Biologia Històrica i Evolució del prestigiós Collège de France.

Anusuya Chinsamy-Turanés una investigadora sudafricana d’origen indi, pionera en la recerca paleobiològica i una fervent activista de la promoció científica entre els joves i la societat africana, especialment entre les dones. Anusuya és la ponent d’obertura del simposi i és especialista en desxifrar l’ontogènia i la filogènia de dinosaures i dels primers mamífers reptilians a partir de l’estudi paleohistològic.

John “Jack” Horner, va ser el primer en descobrir ous de dinosaure en l’hemisferi oest i en esbrinar que els dinosaures tenien cura de les seves cries. Horner va ser l’assessor tècnic de Steven Spielberg a Jurassic Park i The Lost World, així com també de Joe Johnston a Jurassic Park III.

Dins de les activitats d'aquest congrés, el dia 21 de juliol tindrà lloc una sortida de camp per visitar els jaciments cretacis amb dinosaures al Pre-Pirineu català. Un total de 36 investigadors tenen prevista la seva participació en aquesta visita als jaciments amb petjades de dinosaure de Fumanya (Fígols i Vallcebre, Berguedà) i al jaciment d'ous de dinosaure de Pinyes (Coll de Nargó), amb el guiatge del paleontòleg Àngel Galobart de l'ICP i el geòleg Oriol Oms de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La parada de Fumanya és prevista per les 12 del migdia i la de Pinyes sobre les 16,30.

L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

L’ICP és una fundació, creada el novembre de 2006, amb la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona com a patrons, que integra l’antic Institut de Paleontologia Miquel Crusafont, fundat el 1969 pel sabadellenc Miquel Crusafont Pairó. Com a centre de referència en investigació, conservació i difusió de la paleontologia de vertebrats i humana a Catalunya, l’ICP té la voluntat d’impulsar i promoure la investigació al més alt nivell internacional, la conservació del patrimoni paleontològic i permetre la transferència de coneixement i d’aplicacions a la societat. L’ICP és membre de la xarxa de centres del Programa CERCA de la Generalitat de Catalunya.