Peramola celebrarà el 60è aniversari del seu Ball de Bastons amb una trobada bastonera de les Terres de Ponent

Els actes tindran lloc aquest dissabte en el marc de la Festa Major de la vila

Peramola commemorarà aquest dissabte el 60è aniversari de la creació del Ball de Bastons, els Gegants i els Nans de la vila acollint una Trobada Bastonera de les Terres de Lleida. Els actes començaran a les 5 de la tarda amb l’arribada de les colles i continuaran a 6 amb una cercavila. Hi participaran les colles bastoneres del Pla de l’Aigua de Lleida, el Casal Pere III de Balaguer, l’Arreu de Mollerussa i la Colla de Colles, a més de la colla local. Hi seran també els gegants d’Oliana, Organyà i Peramola. La trobada es completarà amb un sopar de tots els participants. Paral·lelament, del 19 al 22 d’agost estarà oberta a l’ajuntament una exposició retrospectiva d’aquests 60 anys d’història de la colla peramolina.

El Ball de Bastons de Peramola va ser estrenat el diumenge de la Festa Major de l’any 1963 a la sortida de la missa major. La música del ball la va compondre Mn. Albert Vives, mentre que la coreografia i els assajos van anar a càrrec de Maria Roca i Teresa Esteve. Des d’aleshores, més de 160 nois i noies de la vila han ballat en algun moment el Ball de Bastons. Una de les singularitats del ball peramolí és que els bastons són de fusta de boix,  a diferència de la majoria de colles que els tenen de fusta d’alzina.

El mateix any 1963 Peramola va viure una altra gran novetat amb l’estrena dels gegants Ermengol i Elisenda i els nans lo Barbeta, lo Català, l’Espurna i l’Indi.

Els actes commemoratius del 60è aniversari estan organitzats per la colla de Bastoners i Grups de Danses de de Peramola i la colla Els Maitips de Peramola i compten amb la col·laboració de l’Ajuntament, l’Associació Cultural i Festiva Jovent de Peramola, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Oficina Jove de l’Alt Urgell, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida, l’IDAPA, el Departament de Cultura de la Generalitat i la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya.

Imatge: la Colla de Bastoners de Peramola durant una actuació

Alt Urgell, 14 d’agost de 2023