Ramaders de l'Alt Urgell visiten l'Alta Garona i l'Arieja per conèixer models d'èxit en el relleu agrari

Una vintena de ramaders i entitats que treballen pel sector agrari de l’Alt Urgell i altres comarques del Pirineu han viatjat al sud de França

Una vintena de ramaders i entitats que treballen pel sector agrari de l’Alt Urgell i altres comarques del Pirineu han viatjat recentment al sud de França per estudiar de prop els dispositius de relleu agrari i conèixer experiències d'èxit que podrien servir de model per al futur de la ramaderia i l'agricultura a Catalunya.

A la visita s’hi van afegir representants de diverses administracions, com ara el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, i entitats com l'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, a més dels ramaders del Pirineu interessats en traspassar les seves explotacions.

La primera parada va ser la Cambra d'Agricultura de l'Alta Garona, on es va presentar una radiografia del sector agrari local i es va fer un intercanvi d’idees i bones pràctiques. Una dada destacada va ser la taxa de reemplaçament del 58%, gairebé el doble que a Catalunya, la qual cosa reflecteix l'eficàcia dels seus mecanismes de suport al relleu agrari.

Entre els dispositius implementats per la Cambra d'Agricultura s'inclouen:

  • Informació i formació: Programes dirigits a persones cedents per a garantir una transició efectiva.
  • Acompanyament en la cerca de relleu: Suport durant tot el procés de traspàs.
  • Espais de trobada: Esdeveniments de "farm dating" per connectar cedents d’explotacions i possibles relleus.
  • Contracte CEFI: Un acord que facilita la contractació, formació i instal·lació de nous agricultors.

També es va visitar l'ADEAR de l'Ariège(Association pour le Développement de l'Emploi Agricole et Rural), una associació vinculada a la Confederation Paysanne que duu a terme accions similars a la Cambra d’Agricultura que té per objectiu garantir el relleu generacional en el sector primari.

Durant el viatge, es van visitar tres explotacions on ramaders d'uns 65 anys havien traspassat les seves propietats a persones nouvingudes. Aquests casos exemplifiquen la importància de mantenir la terra en ús i evitar el despoblament rural, destacant la responsabilitat de no deixar la terra erma.

Per comprometre’s amb el futur rural fa falta facilitar l'accés al sector agrari a nous agricultors. Això implica superar diverses dificultats, però els models observats mostren que amb convicció i visió és possible mantenir una agricultura viva i sostenible. Conceptes com la voluntat de veïnatge i la preservació d'una pagesia dinàmica són clau per impulsar aquesta reempresa agrària.

Els ramaders participants van valorar molt positivament l’experiència, especialment en el fet d’haver pogut conversar amb ramaders que s’han trobat en la seva mateixa situació i de conèixer de primera mà la seva experiència.

Per a més informació sobre aquest viatge d'intercanvi i les iniciatives de relleu agrari a l'Alt Urgell, podeu contactar amb:

Eulàlia Velázquez Cerdà

Tècnica agroalimentària

Correu electrònic: evelazquez@ccau.cat

 

L'Alt Urgell, 28 de maig de 2024