Roser Guix presenta a la Seu d’Urgell el seu llibre “Una dona del terròs”

L’escriptora de Nuncarga enceta el cicle “+llibres i més...” de les llibreries Purgimon i La Salvat

L’escriptora Roser Guix presentarà aquest divendres a la Seu d’Urgell la seva novel·la Una dona del terròs en un acte amb què les llibreries Purgimon i Salvat encetaran el cicle “+llibres i més...”. La presentació tindrà lloc a les vuit del vespre al Consell Comarcal i comptarà amb la intervenció de l’escriptor i lingüista Josep Espunyes i de l’autora del llibre.

L’acció d’Una dona del terròs té lloc a la vall de la Vansa i explica la vida de la Rita des que neix a primers del segle XX. L’autora s’ha inspirat en la seva àvia paterna, de qui va aprendre gran part de la saviesa popular que li ha transmès la gent gran del poble. La narració és en part real i en part novel·lada i retrata d’una manera impactant la cruesa de la vida a muntanya en uns anys de misèria, de guerra i de pors.

Pel presentador del llibre a la Seu, Josep Espunyes, amb Una dona del terròs, l’autora “allò que pretén, i se’n surt, és cantar l’aportació que ha fet la dona en la nostra muntanya. Una aportació, si més no fins avui, que no ha estat ni prou estudiada ni prou valorada”.

Roser Guix, va néixer l’any 1963 al poble de Canalda, al Solsonès, però des de fa anys viu a Nuncarga, nucli que pertany al municipi de Peramola, a l’Alt Urgell. Pagesa de professió, ha estat sempre sensible a tot allò que el món rural aporta a la formació humana. Fruit d’aquesta sensibilitat, es va posar a escriure narracions de ficció prenent com a referent els homes i les dones d’aquesta societat entre muntanyes. Alguns d’aquests relats els va presentar a premis literaris i en va obtenir uns guardons que l’han esperonat a anar una mica més enllà i construir la novel·la rural que ara ha vist la llum.

Amb la presentació del llibre de Roser Guix, les llibreries urgellenques Purgimon i La Salvat posen en marxa el seu projecte “+ llibres i més...” amb el qual volen fer proper el món dels llibres fent maridatges amb altres productes culturals i sectors del nostre territoriper mitjà d’actes que siguin amens i oberts a tota mena de públics.

 

La Seu d’Urgell, 12 de desembre de 2013.